Kayseri tarihsel ve kültürel zenginliğinin yanı sıra sanatsal faaliyetlerle de ön plana çıkmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri'de geçmiş dönemin izlerini şehrin her yerinde görmek mümkündür. Öyleki Gesi bağları türküsü de şehrin kültürel yapısına hitap edecek şekilde yazılmış; geçmişten günümüze dillerden dile dolanmıştır. Pek çok sanatçı, genç bir kızın aile özlemini anlatan bu türküyü seslendirmiştir. Kayseri'nin eşsiz kültürel zenginliklerinden biri olan "Gesi Bağları" türküsü aşk, özlem ve doğa temalarını işleyerek duygusallığı ön plana yerleştirmiştir. Peki, gerçek bir hikayeyi anlatan mısralardaki anlam nedir? Gesi Bağları türküsünün sözleri neyi anlatır? İşte tüm detaylar...

Gesi bağları türküsünün hikayesi

Kayseri’deki bu göl hala keşfedilmeyi bekliyor Kayseri’deki bu göl hala keşfedilmeyi bekliyor

Anlatılanlara göre Gesi Bağları türküsü aslında Türkiye'de hemen hemen tüm gelinlerin aile özlemine benzer duyguları yansıtmaktadır. Gesi Bağları türküsüne konu olan genç kızda anne ve babasıyla yaşarken Kayseri'nin Gesi Beldesine gelin gider. Ancak o dönemin şartlarında ulaşım sıkıntıdır ve genç kız gelin olduktan sonra anne ve babasıyla görüşemez. Onu ailesine götürecek ya da haber getirecek kimse yoktur. Kocası gamsız ve vurdum duymaz kayınvalidesi ise kötü kalpli biridir ve gelinine sürekli eziyet eder. Bu süre içinde genç kızın aile özlemi giderek artmaya başlar. Kayınvalidesinin zulumleri ve eşinin ilgisiz tavrı karşısında her geçen gün özlemi içini yakıp kavurmaya devam eder.

Bir süre sonra genç kızın çocukları olur, anne babasına duyduğu özlemi evlatlarıyla bastırmaya çalışsa da bu durum annesine duyduğu özleminin dinmesinde yeterli olmaz. Anne özlemi hiçbir zaman dinmez, ondan haber alamadığı için kahrolur. Ve seneler gelip geçerken genç kız acı haberi alır, yıllarca annesini görmeyi hayal eden genç kıza annesinin ölüm haber verilir. Acısını yüreğine gömen genç kız, içinde biriken tüm duyguları türküye döker. Gesi'nin bağlarında ağlaya ağlaya Gesi Bağları türküsünü dile getirir ve bu şekilde dolanıp durur.

Gesi Bağları Türküsünü kimler seslendirmiştir?

Gesi Bağları türküsü günümüzde birçok sanatçı tarafından seslendirilmiştir. Ancak hafızalara kazınan yorumunu Selda Bağcan yapmıştır. Ayrıca Barış Manço'da bu türküyü seslendiren isimler arasında yer almaktadır. 

Gesi Bağları türküsünün sözleri

Gesi bağlarında dolanıyorum

Yitirdim yarimi amman aranıyorum

Yitirdim yarimi amman aranıyorum

Bir çift selamına güveniyorum

Gel otur yanıma hallarımı söyleyim

Halımdan bilmiyor ben o yari neyleyim

Gesi bağlarında üç top gülüm var

Hey Allah'tan korkmaz sana da bana ölüm var

Hey Allah'tan korkmaz sana bana ölüm var

Ölüm varsa bu dünyada zulüm var

Atma garip anam beni dağlar ardına

Kimseler yanmasın anam yansın derdime

Kayseri'de Gesi Bağları nerededir?

Gesi Bağları Kayseri'nin yaklaşık 18 kilometre doğusunda yer almaktadır. Kayseri- Sivas yolu takip edildiğinde, Kayseri çıkışından yaklaşık 12 kilometre sonra sağdan ayrılan 6 kilometrelik yol ile Gesi'ye ulaşılır.

Kaynak: Rabia Bahçeci