Metabolik faaliyetlerin sağlıklı şekilde devam edebilmesi için vücudun suya ihtiyaç duyduğunu belirten Diyetisyen Esra Kula, “Bu ihtiyaç oruç tuttuğumuzda da aynen devam etmesinin yanında, sıcak günlerde tutulan oruç suya olan ihtiyacı biraz daha arttırıyor. Bu nedenle susuzluk durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için Ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede 2.5 litre su içilmesi gerekiyor” dedi.

Tuzlu gıdaları tüketmeyin

Yeterli miktarda su tüketmenin yanı sıra, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdaların tercih edilmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Esra Kula, aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan da kaçınmak gerektiğini kaydetti. Diyetisyen Esra Kula, “Suyun içine taze limon dilimleri ve taze nane yaprakları eklemek iyi bir çözüm olabildiği gibi midenin da rahatlamasını sağlayacaktır. İftar sonrası tatlı yeme isteğini bastırmak için suyun içine bir rulo tarçın atıp biraz beklettikten sonra içilebilir.Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Bunun için, sahurda salatalık, domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir” diye konuştu.

İçtiğiniz su soğuk olmamalı

Soğuk su mideyi kasarak sindirimin zorlaşmasına ve dolayısıyla hazımsızlığa neden olabileceği için Ramazan ayı boyunca içilen suyun oda sıcaklığında olması gerektiğini hatırlatan Diyetisyen Esra Kula, yaşlılarda, böbrek hastalığı bulunması gibi durumlarda sıvı ihtiyacının ayrıca hesaplanarak tüketimin bu doğrultuda yapılmasının daha sağlıklı olacağına, gençlerde ise özellikle büyüme döneminde sıvı ihtiyacı yüksek olacağı için su tüketiminin 2 litrenin üzerinde olmasına özen göstermek gerektiğine işaret etti.

Genç Bayanlarda Aşırı Kıllanma (Hirsutizm): Hem Fiziksel Hem Duygusal Bir Mücadele Genç Bayanlarda Aşırı Kıllanma (Hirsutizm): Hem Fiziksel Hem Duygusal Bir Mücadele

Çayı iftardan iki saat sonra için

Çay, kahve, limonata,gazoz gibi içeceklerin hiçbir şekilde suyun yerini tutmayacağına dikkat çeken Diyetisyen Esra Kula, “Çay ülkemizde özellikle de Ramazan ayı boyunca çok fazla tercih ediliyor. Ancak, fazla çay içmek, su tüketimini azaltacağı için iftardan bir iki saat sonra içilmesi daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı. (İHA)