Ayrılma gerçekleştiği takdirde hisse çoğunluğu elinde olacağı için yönetim de dahil Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası, Pandoğa Süt Ürünleri Üretim Tesisleri, Güneş Hastanesi ve diğer şirketler Boğazlıyan Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin eline geçecek.

AYRILIK ZİLİ ÇALIYOR

1953 Yılında kurulan Kayseri pancar ekicileri kooperatifi faaliyetine devam ettiği süre içerisin de birçok sıkıntılı süreçten geçti.  Kooperatif, Başkan Vedat Ali Özışık’ın tutuklanmasından sonra ise kooperatif çökme noktasına geldi.

Vedat Ali Işık’ın tutuklanmasının ardından Kooperatif ve Kayseri şeker fabrikasının başına Kayyum atanması ile birlikte muhatap bulamadıklarını iddia eden çiftçiler, uzun süre seçim yapılmayarak kooperatif ve Kayseri şeker fabrikası çiftçiye teslim edilmemesinin kanunlara aykırı olduklarını söylüyorlar.  Seçim yapılarak yeni yönetimin iş başına gelmesine rağmen bugüne kadar gelen süreçte yeni yönetime güvenmediklerini ifade eden çiftçiler Kayseri Pancar ekicileri kooperatifinden ayrılma kararı aldılar. 

Kayseri şeker fabrikalarına olan ortaklık hisse oranı yüzde 31 olan Boğazlıyanlı çiftçiler Kayseri Pancar ekicileri kooperatifinden ayrılarak Boğazlıyan pancar ekicileri kooperatifini kuruyorlar.

Boğazlıyan çiftçilerinden Mehmet Rıza Özalp ve Abdullah Özkan’ın kurucular arasında olduğu ve Boğazlıyan çiftçilerinin de tamamı oluşuma destek verdiği öğrenildi.

Kayseri ve Boğazlıyan Şeker 

Fabrikası elden gidiyor

YKS Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı! Kayıtlar Ne Zaman Gerçekleşecek? YKS Ek Yerleştirme Sonuçları Açıklandı! Kayıtlar Ne Zaman Gerçekleşecek?

6 Kasım 1955 yılında Başbakan Adnan Menderes tarafından açılan Kayseri Şeker Fabrikası. Kayseri, Sivas, Yozgat ve Nevşehir illerine bağlı 295 köyde sözleşmeli pancar ekimi yapmakta idi.

Kayseri Pancar ekicileri kooperatifinin hisseleri yüzde otuz bir iken 2001 yılı 4 mayıs tarihinde Vedat Ali Özışık’ın başkan seçilmesi ile birlikte Kayserili çiftçilerin hisse oranı yüzde 51 e çıktı.  

Vedat Ali Özışık, Adapazarı, Çorum, Amasya Pancar ekici kooperatiflerinin Kayseri Şeker fabrikasındaki hisselerini satın alarak, Kayseri pancar ekicileri kooperatifinin hisselerini yüzde 51’e çıkarttı. Kayseri Şeker Fabrikası’ndaki sembolik Kooperatif Başkanlığı da işlevliği olan etkili bir başkanlık şeklini almış oldu.

Kayseri Şeker Fabrikası’na yapılan son operasyonlardan sonra Kayyum heyeti ve yeni yönetime güvenmeyen çiftçiler Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nden ayrılarak Boğazlıyan Pancar Ekicileri Kooperatifi’ni kuruyor.  

Boğazlıyan çiftçilerinin Kayseri Şeker Fabrikası ve iştiraklerindeki hisse oranı yüzde 31. 

Ayrılma ne anlama geliyor?

Ayrılma gerçekleştiği taktirde  Hisse çoğunluğu Boğazlıyan Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde olacağı için  Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası, Pandoğa Süt Ürünleri Üretim Tesisleri, Güneş Hastanesi ve diğer  şirketlerin yönetimi de Boğazlıyan Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin eline geçecek

Yıllık 700 milyon lira  ciroya sahip olan Kayseri Şeker Fabrikası’nı sıkıntılı günler bekliyor. [Haber Merkezi]