Finansal açıdan sıkıntı çeken firma isimlerine bir yenisi daha eklendi. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren o firma da, konkordato ilan etti.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar her sektörü zora sokmaya başlattı. Pandemi sürecinde başlayan ve günümüze kadar devam eden ekonomik sıkıntılar nedeniyle firmalar bir bir iflas haberlerini duyurmaya başladı. Finansal açıdan zor zamanlara giren firmalar ise konkordato talebinde bulunuyor.

Konkordato Ne Demek?

Konkordato, mahkeme kararıyla iki taraf arasında yapılan bir anlaşma türüdür. Yapılan bu anlaşma sayesinde borçlu kişi ya da firma, borçlarını tekrar yapılandırma imkanına ulaşır. Konkordato ilan edebilmek için mahkemenin ve alacaklıların ortak bir karara varması şarttır.

Firmalar Nasıl Konkordato İlan Edebilir?

Borçlu bir firma borçlarının günü geldiği halde ödeyemeyeceği durumlarda konkordato ilan edebilir. Borcu vadelendirmek veya borç miktarında belirli bir şekilde yapılandırmak suretiyle borçlarını ödeyebilme imkanına erişmek ya da iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir.

Konkordato başvurusunda bulunan firmalar, konkordato talebi onaylandığı durumda borçlarını ödeyebilecek halde olması gerekmektedir. Yani, borçlu kişi ya da firma borçlarından muaf olmaz, sadece borçlar ödeyebileceği şekilde yeniden düzenlenir.

Konkordato Çeşitleri Nelerdir?

-Mal Varlığının Terkiyle Yapılan Konkordato: Tarafların bu tür bir konkordato üzerinde anlaşmaları durumunda borçlu, mal varlığı üzerindeki tasarruf hakkını veya mal varlığını kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devretme hakkını alacaklılara devretmiş olmasıdır. Alacaklılar bu yolla, borçlunun kendilerine devredilen mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunarak alacaklarını tahsil edebilirler.

-Adi Konkordato: Bu seçenek iki şekilde yapılabilir. Birinci seçenek, alacaklılar alacaklarının bir kısmından vazgeçebilir ve borçlu kararlaştırılan miktarı ödeyerek borcunun tamamından kurtulur. İkinci seçenekte ise tutar aynı kalır, ancak ödeme şartlarına bağlı olarak ödemeden vazgeçilir. Bu durumda borcun ödenmesi ertelenebilir veya taksitlere bölünebilir.

Kayseri'den kısa kısa! 24 Kasım Pazar günü neler oldu? Kayseri'den kısa kısa! 24 Kasım Pazar günü neler oldu?

-İflas Sonrası Konkordato: İflas ettiğini duyurmuş tarafın başlattığı konkordato türüdür. Konkordato onaylanırsa kişinin iflas ilanı geçersiz sayılır ve kararda belirtilen plan dahilinde borçlarını ödemeye başlar. Konkordato hükümleri, konkordatonun tasdiki kararından sonra değil, iflasın kaldırılmasından sonra yürürlüğe girer. İflas konkordatosu, uygun düştüğü ölçüde adi konkordato hükümlerine tabidir.

3 Ay Süre Verildi

Pandemi döneminde başlayan ve günümüze kadar devam eden ekonomik sıkıntılar sonucu konkordatoya başvuru talebi arttı. Bir konkordato haberi de Kayseri’den geldi. Kayseri OSB’de faaliyet gösteren Çetin Boru Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’de yaşadığı sıkıntılardan dolayı konkordato talebinde bulundu.

Kayseri 1.Asliye Ticaret Mahkemesi, Çetin Boru Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından açılan ve mahkemede görülen davası ile ilgili ara kararı verdi ve 3 ay geçici mühlet verdi. Bu kapsamda, mahkeme Çetin Boru Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi hakkında 11 Haziran 2024 tarih ve saat 16.40'dan itibaren 3 ay süre ile geçici mühlet kararı verdi.

Konkordato komiserleri olarak Mali Müşavir Nuh Mehmet Çıklamısır, Hukukçu Burak Adıgüzel ve Makine Mühendisi Engin Kaplan görevlendirildi. Görevlendirmeler 12 Haziran itibariyle yapıldı. Mahkemenin Çetin Boru Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verdiği 3 aylık mühlet süresinin 2 aylık süresi tamamlanmış durumda.

Kayseri’de O Firma Konkordato İlan Etti! 1

Kaynak: Sevilay Ay