Kayseri evlerinin en eski ve en iyi korunanı olan Güpgüpoğlu Konağı şimdilerde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Dışarıdan bakıldığında taş süslemeleri göze çarpan konağın içerisinin aynı şekilde süslendiği görülüyor.
1414 yılında yapımı başlanan konağın tamamen bitmesi 1497 yılını buluyor. Konak bünyesine eklemeler 18. YY.'a kadar devam etti. Büyük bir alanı kaplayan konağın 2 kattan oluştuğu görülüyor. Alt kat hayvanların ahırları ve yemleri için depo olarak kullanılırken üst kat ise insanların kullanması için inşa edilmiş.
Haremlik, selamlık
Konağın üst katları da iki bölümden oluşuyor. Selamlık ve haremlik olarak inşa edilen alanlardan selamlık bölümü yarı açık bir köşk olarak yapılmış. Selamlık odası olarak kullanılan alan misafirler geldiğinde erkeklerin oturduğu yer olarak düzenlendiği görülüyor. İçerisinde bir kahve ocağı, hizmetçi odası ve servis holü olarak 3 bölüme ayrılmış. Alt katta ise yine hayvanların ahırları ve yemlerinin depolandığı alan olarak kullanılmış.
Haremlik kısmında ise genel olarak ev halkının kullandığı bir alan olarak inşa edildiği görülüyor. İçerisine sofa, harem odası ve ana mutfak inşa edilmiş. Sofa ana mekan olarak tasarlanırken diğer tüm odalar sofanın çevresine dizilmiş. Konağın ana mutfağı haremlik alanında bulunuyor. Konukların yatılı kalması için sonradan konağa odalar eklendiği görülüyor.
Şimdilerde müze olarak halka açılan yapı içerisinde Kayseri'de o dönemde aile hayatına dair eserler bulunuyor. Duvarlarda ahşap üzeri kalem işi motiflerle bezeli olan Güpgüpoğlu Konağı birçok turistin de ilgisini çekiyor.
Etnografya Müzesi
Konağın selamlık bölümüne sonradan etnografta müzesi eklendi. 1998 yılında Gültepe'de çıkartılan eserlerin koyulduğu müze öncesinde Hunat Hatun Medresesi'nde yer alıyordu. Daha sonra binanın boşaltılmasıyla müze Güpgüpoğlu Konağı'na taşınmıştır. Müze binanın ikinci katında yer alırken taş basamaklarla çıkılmaktadır. Müzede toplam 1121 eser sergileniyor.
Güpgüpoğlu Konağının müze kısmı da haremlik bölümünde sergileniyor. Konağın dış kapısından girildiğinde sağ taraf Güpgüpoğlu Konağı Müzesi olarak hizmet verirken, sol tarafta ise Etnografya Müzesi hizmet veriyor.