31 Temmuz 2023 tarihine kadar cezası kesinleşen ve denetimli serbestliğine 5 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, cezalarını dışarıda tamamlama imkânı bulmuştu. Covid-19 salgını nedeniyle çıkarılan ve açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin kalan cezalarının denetimli serbestlik kapsamında dışarıda infaz edilmesini sağlayan düzenlemenin kapsamının genişletileceği öne sürüldü.
COVID-19 salgınıyla başlayan düzenleme genişliyor
COVID-19 pandemisi sırasında çıkarılan düzenleme, açık cezaevinde bulunan hükümlülerin kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda infaz etmelerini sağlıyordu. Bu düzenlemenin kapsamı, şimdi 31 Temmuz 2023'te suçu işlemiş ancak cezası kesinleşmemiş hükümlüler için de geçerli olacak.
Temmuz 2023'teki düzenleme ve anayasal tartışmalar
Temmuz 2023'te yapılan düzenleme, yalnızca cezası kesinleşmiş olan ve denetimli serbestliğine 5 yıl veya daha az kalan hükümlüler için geçerliydi. Ancak bu düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu tartışmalarını gündeme getirmişti. 31 Temmuz 2023'ten önce suç işleyip de cezası kesinleşmemiş olan hükümlüler bu düzenlemeden faydalanamıyordu. Yeni düzenleme ile, suçun işlendiği tarih esas alınarak, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyenlerin de denetimli serbestlik hakkı alması planlanıyor.
Yargı Paketi ve partiler arası uzlaşma
Muhalefet partileri de bu düzenleme hakkında yeni adımlar atılması gerektiğini savunuyor. İyi Parti'nin kanun teklifi ile gündeme gelen konu, AK Parti ve Adalet Bakanlığı tarafından sıcak bakılmakta. TBMM gündemindeki Yargı Paketi görüşmelerinde, partiler arasında uzlaşma sağlanması durumunda, önerge ile bu düzenleme eklenebilir.
31 Temmuz 2023 kritik tarih
Yapılacak yeni düzenleme, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olanları da kapsayacak. Böylece, cezası kesinleşmiş olmasa bile, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen ve cezasına 5 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler denetimli serbestlik kapsamında dışarıda cezalarını tamamlayabilecek.
Suçun işlendiği tarih esas alınacak
AK Parti kaynakları, eski düzenlemenin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle, "Bir kişi aynı mahkemede yargılandı, ancak cezası 31 Temmuz 2023'te kesinleşti, diğeri ise daha sonra kesinleşti. Bu gecikme, yargı sürecinin doğal bir sonucu. Bu sebeple 31 Temmuz 2023 tarihi, cezanın kesinleştiği tarih değil, suçun işlendiği tarih olarak esas alınmalı" dedi.
Faydalanacak kişi sayısı henüz belirlenemedi
Yeni düzenlemeden kimlerin faydalanacağına dair kesin bir sayı bulunmamaktadır. AK Parti ve Adalet Bakanlığı kaynakları, "31 Temmuz 2023 öncesi suç işleyenlerin sayısı belirlenebilir, ancak cezası ne zaman kesinleşeceği hakkında bir veri bulunmuyor" açıklamasını yaptı.