KOAH hastalığının yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı olarak geliştiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bayram, 'Erken teşhisle hastalık kontrol altına alınabilir. Sigara içmeye devam etmek tedavi sürecini zorlaştırır. Sigara dumanına maruz kalmak, herkesi KOAH riskiyle karşı karşıya bırakır. Bu yüzden sigarayı bırakmak tedavinin en önemli adımıdır' dedi.

Neden sürekli acıkıyoruz? bilimin ve iştahın gizemleri! Neden sürekli acıkıyoruz? bilimin ve iştahın gizemleri!

Dünya KOAH Günü kapsamında KOAH’ın tanı ve tedavi süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Bayram, KOAH’ın sigara kullanımı ve zehirli gazlara maruz kalma gibi sebeplerle gelişen ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu ifade etti. Ayrıca erken evrede müdahale edilmesinin, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük önem taşıdığını vurguladı.

15 25 Kasım Tarihleri Arasında Etkili Olacak Merkür Ve Jüpiter Karşıtlığı, Iletişimde Önemli Gerilimlere Ve Abartılı Çıkışlara Yol Açabilir. Uzmanlar, Bu Dönemde Verilen Sözlerin Tutulmamasının Sı (2)

KOAH’ın yüzde 90’ı sigaraya bağlı

KOAH’ın başlıca nedenleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bayram, 'KOAH’ın yüzde 90’ı sigara içmekle ilişkilidir. Bu yüzden tedavinin ilk ve en önemli adımı sigarayı bırakmaktır. KOAH’ın şiddetine göre ilaç tedavisi ve rehabilitasyon gibi yöntemler de kullanılabilir. Ancak, sigarayı bırakmak tedavi sürecinin temel taşını oluşturur' şeklinde konuştu.

KOAH hastalarının çoğu durumlarından habersiz

KOAH’ın sadece ileri evrelerinde oksijen desteğine ihtiyaç duyan hastalar arasında görülen bir hastalık olarak algılandığını belirten Prof. Dr. Bayram, bu düşüncenin doğru olmadığını söyledi. KOAH’ın erken evrelerinin 40’lı ve 50’li yaşlarda başladığını, bu yaş grubunun toplumdaki KOAH vakalarının büyük bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Bayram, 'Birçok hastanın KOAH olduklarının farkında olmadığını gözlemliyoruz. Kronik öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler gösteren kişilerin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekir. Eğer sigara içiyorsanız ve kronik öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa, KOAH açısından değerlendirmeniz gereklidir. Erken teşhis ve sigarayı bırakmak, ileri evre KOAH’ın önlenmesinde çok önemlidir' dedi.

Sigaraya karşı farkındalık yaratmak şart

Sigaranın KOAH’ın yanı sıra akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları ve birçok organ hastalığına yol açtığını da belirten Prof. Dr. Bayram, 'KOAH, sigaranın yol açtığı hastalıklardan sadece biridir. Sigara kullanımına karşı toplumda farkındalık oluşturmak, halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır' şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA