1490 yılında Kayseri’nin Ağırnas köyünde dünyaya gelmiştir. Mimar Sinan Ağa ya da Koca Mimar olarak da bahsedilen Sinan, üç önemli Osmanlı padişahı; Kanunu Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde önemli işlere imza atmıştır.
Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme yoluyla 22 yılında Acemi Oğlanlar Ocağı’na alınmıştır. Burada dülgerliği yani marangozluğu öğrendikten sonra Yeniçeri Ocağı’na katılmıştır. Çok sayıda savaşa ve sefere katılmıştır. Bağdat Seferi sırasında Van Gölü’nün üzerinden geçirilecek üç geminin yapım aşamasında yer almış ve bu çalışmayı başarıyla tamamlamıştır. Bu başarısının karşılığı olarak kendisine haseki unvanı layık görülmüştür.
13 günde köprü inşa etti
1538 yılında Boğdan Seferi sırasında Prut Nehri’nin geçilmesi için gerekli olan köprüyü 13 günde inşa etmiştir. Bu başarısıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın hem dikkatini çeken hem de takdirini kazanan Sinan, baş mimarlığa yükselmiştir.
Katıldığı seferler ve savaşlar sonucunda etrafını gözlemlemiş, birçok yapıdan etkilenmiş ve kendisini mimari yapı anlamında geliştirmiştir.
Türbesini ölmeden kendi inşa etti
17 Temmuz 1522 yılında İstanbul’da vefat eden Mimar Sinan’ın türbesi Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan Haliç duvarının önündedir. Türbesini ölmeden önce kendisi yapan Mimar Sinan, beyaz taşlardan sade bir yapı oluşturmuştur. Mezarın önündeki sebil, som mermerden yapılmıştır. Türbe, yukarıdan bakıldığında pergel şeklini andırmaktadır.
Mimar Sinan, yaşamı boyunca 365 eseri hayat geçirmiştir. Bunlar; 82 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 7 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 hamamdır.
Mimar Sinan eserlerinin yanı sıra yapıların restore edilmesine de önem vermiştir. Özellikle birçok kez deformasyona uğrayan Ayasofya’nın kubbesini onarmış ve günümüze kadar ayakta kalmasını sağlamıştır.
Üç dönem eserleriyle dikkat çekiyor
Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık olarak adlandırdığı üç dönem eseri dikkat çekmektedir. Çıraklık eseri, İstanbul’da bulunan Şehzade Camii ve Külliyesi’dir. Eserini 1543-1548 yılları arasında yarım kubbe etrafına dört yarım kubbe çevreleyerek oluşturmuştur.
Kalfalık dönemi eseri ise, Süleymaniye Camii’dir. İstanbul’da yer alan bu eseri 1550-1557 yılları arasında inşa etmiştir. 53 metre yüksekliğinde ve 27,5 metre çaptan oluşan kubbe, iki yarım kubbe ile desteklenmiştir. Bu yönüyle Ayasofya’ya benzetilmektedir.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak adlandırdığı yapısını ise 1575 yılında Edirne’de inşa etmiştir. Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camii Sultan 2. Selim tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
İstanbul’a suyu o getirdi
Aynı zamanda 16. yüzyılda İstanbul’da yaşanan su krizini çözmesi için Mimar Sinan görevlendirilmiştir. ‘Kırkçeşme’ projesiyle 55 kilometreyle İstanbul’a suyu ulaştırmasına rağmen susuzluktan hayatını kaybetmiştir.
Zamanının en önemli ustalarından biri olan Mimar Sinan, yaptığı eserlerle tüm dünyaya hayran bırakırken aynı zamanda yapıların çevresine yaptığı düzenlemelerle de ön plana çıkmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptığı eserlerde deprem bilinciyle hareket ettiği ve depreme dayanıklı eserler miras bıraktığı da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Gelecek nesillere örnek teşkil etmeye devam eden Mimar Sinan, Kayseri’de ise Kurşunlu Camii’yi inşa etmiştir.