Normalde diğer otizmli hastaların yazı yazıp, okuyamadığını söyleyen Gönül Erleri Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Esma Adıgüzel, “Birsen, hem Hollandaca, hem de Türkçe yazıp, konuşabiliyor. O gerçek bir kahraman” dedi.
Yazar Birsen Başar ise "Bu kitabı yazmaktaki amacım benim gibi yetişkin otistiklerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, sesimi Türkiye'de de duyurmak. Hayatım boyunca bu hastalıktan dolayı çektiklerimi yazdım, kendi hayatım etrafında otistiklerin, özellikle de yetişkin otistiklerin yaşadıklarını anlatmak istiyorum. Türkiye’de genellikle otizmin çocukluk çağında ortaya çıktığı düşünülüyor ve otizm hakkında hep aynı şeyler anlatılıyor” diye konuştu.
İmza töreni öncesi gazetemize konuşan Gönül Erleri Derneği Başkanı Esma Adıgüzel, “Derneğimizin kuruluş amacı olan farkındalık tabii ki. 3 yıldan beri toplumda her alanda dezavantaj gruplara yönelik farkındalık çalışmalarımız var. Bu çalışmalarımızdan bir tanesi bu. Sadece otizm ile değil, engel grupların hepsine yönelik bir çalışmamız bu. Biz Gönül Erleri olarak hiçbir karşılık beklemeden bu arkadaşlarımızın, bu grupların sesini duyurmak için yola çıktık. Gücümüz yettiği kadar bu yolda devam edeceğiz” dedi.
Bu alanda engellerine rağmen başarı göstermiş engellileri topluma göstermeye çalıştıklarını söyleyen Adıgüzel, “Gerek seminerler gerek, imza günleri ve söyleşiler ile bu başarıları topluma gösteriyoruz. Birsen Başar, Hollanda’dan geldi. Türkiye’de de çok güzel başarılar göstermiş, eğitimle bunu başarmış, sanatla bunu başarmış, sporla bunu başarmış engellilerimiz var. Onları da Kayseri’ye getirip bu güzellikleri günümüze yansıtmak istiyoruz” diye konuştu.
BİRSEN BAŞAR’IN KISA HAYAT HİKAYESİ
Hollanda'da yaşayan Birsen Başar'ın otistik olduğu ancak üniversitede okurken anlaşıldı. Birsen, 21 yıl teşhis edilemeyen otizm yüzünden yalnızlaştırıldı, bir başına kaldı. Aynı çatı altındaki kardeşinin bile kendisini anlamadığını, farklılığına anlam veremediğini söyleyen Birsen Başar, otizmde yaşanan sorunları anlatmanın ve hayatı paylaşabilmenin yolunu kitap yazmakta buldu, yazdı da.
Hollanda'da Breda Avans Hogeschool Management Ekonomi ve Hukuk okuyan, Hollandaca, Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere dört dil bilen Birsen Başar, "Hayallerim gerçek oldu, kitabım yayınlandığı için çok büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü bu kitap, bir otistiğin hayatından kesitler sunuyor. Yetişkin bir otistik olarak hissettiklerimi insanlarla paylaşabilmek ve benimle aynı sorunları yaşayanların duygularına tercüman olmak çok güzel bir duygu" dedi. [Haber: Şeref Kahraman, Foto: Uğur Ayazsın]