90’ların unutulmuş kültürü oyuncak topaçlar Hataylı son ustanın elinde Teknolojiye direniyor. Kayseri’ye bile Hatay’dan geliyor.
Osmaniye'de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlardan olan topacı gelecek nesillere taşımak isteyen Bekir Altay, 25 yıldır evinin bahçesinde ahşaba şekil veriyor.
Osmaniye'nin merkez Alibeyli Mahallesi'nde yaşayan 47 yaşındaki Bekir Altay, evinin bahçesine kurduğu atölyede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyuncak olan topaç kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Oyuncak Topaç’ın son ustalarından olan Altay, teknolojiyle mücadele içerisinde ürettiği topaçları Başta Kayseri olmak üzere kültürün yaşatıldığı illere satıyor. Kayseri’de gençlerin çok fazla talep etmediği oyuncaklar arasında olan oyuncak Topaç üretimi de bitti. Sokaklarda topça çeviren çocuk görmek neredeyse imkansız.
Eskisi Gibi Talep Olmuyor
Geleneksel oyunumuz topacın yeni yetişen ustasının kalmadığını söyleyen Bekir Altay, " Eski zamanlarda da torna makinesi yokken keserle, bıçaklarla yaparak döndürürlermiş. Ben de 25 yıldan beri torna makinesinde imal ediyorum. Mevsimine göre; İstanbul, Ankara, Kayseri, Hatay gibi bu oyuncağın bilindiği illerden sipariş alıyorum. Mevsimine göre satış yapıyoruz. Ancak, pek de rağbet yok eskiye nazaran" dedi.
Teknoloji Gelişti Sokakta Oynayan Çocuk Kalmadı
Teknolojinin gelişmesiyle sokaklarda oyun oynayan çocuk sayısı ile birlikte geleneksel oyunlardan topaca ilginin azaldığını söyleyen Altay, " Bizim zamanımızda telefon yokken okuldan gelir gelmez 5-10 kişi sokaklarda topaç çevirirdik. O günler kalmadı şimdi, bu telefonlarla insanların, çocukların beyni uyuşuyor." diye konuştu.