Geçtiğimiz günlerde bir hacker sitesinin 10 milyara yakın parolayı yayınlaması ardından Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan kritik bir uyarıda bulundu. Banka ve E- Devlet şifreleri tehlikede.
Tarihin en büyük veri sızıntısı olarak kayıtlara geçen olayın gündem olması ardından vatandaş korkmaya başladı. Veri sızıntısının engellenmesi için ne gibi bir önlem alınması gerektiği araştırılmaya başlandı. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, şifrelerin değiştirilmesi yönünde uyarıda bulundu.
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, konuya ilişkin Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
‘Dijital Çilingir’
Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise şu açıklamalarda bulundu, ‘Evimizin kapısını nasıl anahtar açıyor ise sanal dünyanın kapısını da şifremiz açıyor. Dolayısıyla hackerlar aslında birer ‘dijital çilingir’ geçmişte de benzerini yaşadık. Çalınan verilerin çoğu sahte çıksa da küçümsenemeyecek boyuttaki bir kısmı da maalesef doğru çıktı. Dolayısıyla yayınlanan 1,5 milyar yeni veri ile toplam 10 milyar verinin (parola ve erişim bilgisinin) tamamı işe yarar olmayacaktır. Ancak bu, güvendeyiz demek de değil’ dedi.
Peki Veri Güvenliğimizi Nasıl Sağlanır?
Güvenliğin nasıl sağlanacağına yönelik konuşan Uzman Demircan, ‘A, acaba ben de hacklendim’ diye kesinlikle hiçbir siteye girmeyin, adınızı aratmayın, Bunu çok yaşıyoruz. Merak iyidir ama bazen de kötüdür. ‘Acaba o veri tabanı içinde ben de var mıyım?’ merakı olmadık başka dosyaları tıklama, hacklenme ihtimalini arttırıyor. Tıklanan dosyanın gerçek ‘Rockyou2024’ gibi görünmesi ancak içinde telefon, tablet ya da bilgisayarın kontrolünün korsanlara geçmesini sağlayacak zararlı yazılımlar olması çok yüksek olasılık’ ifadelerini kullandı.
Telefon Dolandırıcılığına Dikkat
Uzman Demircan, ‘Hiçbir kurum sizin şifrenizi bilemez ya da göremez, İkinci uyarım telefon dolandırıcılığı ile alakalı. Hiçbir kurum şifrelerinizi göremez ve telefon işlemlerinde ‘şifrenizin belirli bir kısmı şudur’ demez, diyemez. Bu şekilde bir telefon görüşmesi yaparsanız, inanmayın! Telefonu hemen kapatın ve ilgili kurum ya da bildirilmesi gereken yerlere durumu bildirin’ diye konuştu.
Şifrelerinizi Değiştirin!
Şifrelerin 6 ayda bir değişmesi gerektiğini vurgulayan Demircan, ‘Şifrelerinizi değiştirin ve iki faktörlü korumayı açın, Acilen tüm şifrelerinizi, tahmin edilmesi zor- içinde karakter ve rakam olacak şekilde, yenisi ile değiştirin. Banka, sosyal medya ya da e-posta şifreleriniz birbirinden farklı olsun. Zira, bir şifre ele geçirilirse diğer platformlarda da o şifreler denenecektir. Tanıdığınızdan gelse dahi hiçbir linki tıklamayın! Ayrıca 3-6 ayda bir şifrelerinizi yenisi ile değiştirin. Bir de iki faktörlü doğrulamayı açmayı unutmayın! Erişmek istediğiniz platforma, kullanıcı adı ve şifre girdikten sonra cep telefonunuza gelen bir mesaj ya da mobil uygulamadan alınan bir şifre ile erişmek daha korumalı bir seçenek’ dedi.