Su tüketimi böbrek sağlığında hayati rol oynuyor

Medicana Sağlık Grubu Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Gönülalan, su içmenin böbrek sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Gönülalan, “Böbrek bizim kanımızı temizleyen organlardan biridir. Bu nedenle sıvı alımımız özellikle su olmalı. Çay, kahve gibi sıvı tüketimleri su yerine geçmez. Günlük su ihtiyacımızı doğru şekilde karşılamamız gerekiyor,” dedi.

Mevsime göre su tüketimi değişiyor

Prof. Dr. Gönülalan, erişkin bireylerin kış döneminde günlük 2 litre su tüketmeleri gerektiğini, yaz aylarında ise terlemeyle birlikte bu miktarın 2,5-3 litreye kadar çıkması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ateşli hastalıklar, ishal veya yoğun terleme durumlarında su tüketiminin daha da artırılmasının önemine değindi.

“Çay ve kahve suyun yerini tutmaz”

Çay ve kahvenin su ihtiyacını karşılamadığına dikkat çeken Gönülalan, “Çay idrar söktürücü olduğu için vücuttan daha fazla su atılımına neden olur. Bu yüzden çay veya kahve içmek, su içmenin yerini tutmaz. Hatta aşırı çay tüketimi su kaybına yol açabilir,” dedi.

Gün boyu düzenli su içmek önemli

Gönülalan, gün içerisinde uyanık olunan saatlerde her saat başı bir bardak su içmenin ideal olduğunu ve bu şekilde günlük ortalama 3 litre su tüketilebileceğini ifade etti. Masa başı çalışanlara da, masalarında cam şişede su bulundurmalarını tavsiye etti.

Bazı hastalıklar su ihtiyacını artırıyor

Şeker hastalığı gibi bazı rahatsızlıkların su ihtiyacını artırabileceğini belirten Prof. Dr. Gönülalan, bu durumlarda bireylerin doktor kontrolünde su tüketimlerini planlamaları gerektiğini söyledi.

Sıvı kısıtlaması gereken durumlar da var

Bazı durumlarda sıvı kısıtlamasına gidilmesi gerektiğini ifade eden Gönülalan, “Özellikle kadınlarda daha sık gördüğümüz aşırı aktif mesane gibi durumlarda, kişiye özel sıvı tüketimi öneriyoruz. Bu tür hastalarda idrar söktürücü içeceklerden, gazlı içeceklerden ve kafeinden uzak durulması gerekir,” şeklinde konuştu.

Ramazan’da su tüketimine dikkat

Ramazan ayında oruç nedeniyle gün boyu susuz kalınabildiğini söyleyen Gönülalan, “Bu durum idrarda yanmaya neden olabilir. Bu aslında kum dökme belirtisi olabilir. Eğer idrarda kanama ve ağrı varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır,” uyarısında bulundu.

Böbrek sağlığı için Akdeniz diyeti önerisi

Gönülalan, sağlıklı bireyler için düzenli yıllık kontrollerin yeterli olduğunu ifade ederek, böbrek sağlığı açısından Akdeniz tipi beslenmenin önemine değindi. “Meyve ve sebze ağırlıklı, posalı gıdalardan oluşan beslenme hem bağırsak hem de idrar yollarını destekler. Aşırı et veya karbonhidrat tüketimi ise taş oluşumuna zemin hazırlar,” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi