Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler

Kayseri Haber- Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olan kolaların içinden fazla klorat çıkması, Coca-Cola, Fanta, Sprite, Fuse Tea, Nalu, Minute Maid, Tropico ve Royal Bliss gibi ünlü markaların kutu ve cam şişelerdeki içeceklerinin geri toplatılmasına neden olmuştu. Şirket yetkilileri, tüketicileri rahatlatmak amacıyla riskin düşük olduğunu belirtmişti. Peki, bu klorat nedir ve bu maddelerin hayati bir risk teşkil etme olasılığı var mı?

Klorat nedir ve nasıl oluşur?

Uzmanların açıklamalarına göre, içme suları genellikle dezenfekte edilirken, su ile geçebilecek hastalıklara sebep olan patojen mikroorganizmalar öldürülür. Klor, ozon ve klor dioksit gibi dezenfektanlar, içme sularında en yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Klor kullanıldığında, kloratlar oluşabilir. Ancak, kloratların miktarı Türk Gıda Kodeksi'ne göre belirli limitlerle kontrol altına alınmaktadır.

Klorat ve içme suyu yönetmeliği

Türk Gıda Kodeksi'ne göre, içme suyu dezenfeksiyonunda klor kullanımı halinde serbest bakiye klor miktarının en fazla 0.5 mg/L olması gerekmektedir. Şehir şebeke suları da bu standarda uygun şekilde dezenfekte edilmektedir.

Kloratların hayati risk teşkil etmesi

Uzmanlar, kloratların düşük miktarda bile olsa insan sağlığına zarar verme potansiyeli taşıyabileceğini belirtmişlerdir. Ancak, bu miktarın genellikle gıda güvenliği yönetmeliklerine uygun şekilde çok düşük tutulduğu ifade edilmektedir.

Ozon ve Klor bazlı ürünlerin kullanımı

Ozon-klor bazlı dezenfektanlar genellikle temizlik ve dezenfeksiyon amaçlı kullanılmaktadır. Gazlı içecekler, meyve suları ve kola gibi ürünlerin üretiminde ise ters ozmoz sistemleri ve bakteri filtreleri gibi ileri teknoloji filtreleme yöntemleri tercih edilmektedir. Bu sistemler, içeceklerdeki mikroorganizmaları etkili bir şekilde temizlemektedir.

Sonuç: Klorat riskli Mi?

Coca-Cola ve diğer markaların açıklamalarına göre, geri toplatılan ürünlerdeki klorat miktarı sağlık açısından tehlikeli seviyede değildir. Ancak, kloratların potansiyel riskleri konusunda dikkatli olunması gerektiği de unutulmamalıdır.

Kaynak: 1HA