Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyeleri, Denetleme Kurulu Üyeleri, Yüksek Haysiyet Divanı Üyeleri, Bölge Eczacı Odaları Başkanları ve Yöneticileri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu Binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın da katılım sağladı.
Kayseri'de, Bölge Eczacı Odaları Başkanları ve yöneticileri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde basın açıklaması yaparak, eczanelerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Açıklamada, Türk Eczacıları Birliği ve SGK arasındaki İlaç Temin Protokolü'nün 1 Ekim 2024'te sona erdiği hatırlatıldı ve 4 aydır yeni bir protokol imzalanamadığı belirtildi.
Yapılan açıklamada, “Eczanelerimizin ilaç ve eczacılık hizmetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği, günün ekonomik koşullarına uygun bir protokolün ivedilikle hayata geçmesini hem kendimiz hem de hastalarımız adına talep ediyoruz. 30 bini aşkın eczanemizin ayakta kalması, hastalarımıza hizmet sunumuna devam edebilmesi, ancak gerçekçi koşullarda ve tam bir mutabakatla imzalanacak protokole bağlıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu'na, bir sorumluluğunu daha hatırlatmak istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Hastaların mağduriyeti dile getirildi
Eczacılar, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar ve artan mali yükler karşısında, halk sağlığını korumak adına yeni bir protokolün ivedilikle yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kamu kurum iskontosu gibi ekonomik zorluklar ile vatandaşların ilaçlarına ulaşımının daha da zorlaştığına dikkat çekildi.
Acil çözüm talep edildi
Eczacılar, hasta katılım paylarındaki yüzde 542'ye varan artışların geri alınmasını ve muayene ücretlerinin SGK tarafından tahsil edilmemesini talep etti. Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın ve diğer eczacılar, bu taleplerin bir an önce karşılanmasını istedi.
Eczacılar ve hastalar için kritik dönemeç
Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları, yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle 30 bin eczanenin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Eczacıların, vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmesi için hükümetin acil önlem alması gerektiği vurgulandı.
‘Sağlık kapısının kapandığı yıl olmasın’
Eczacılar, yaşanan zorluklara rağmen sağlık hizmetlerini sürdürme kararlılıklarını yineleyerek, 2025'in sağlık sektöründe daha da büyük sıkıntılara yol açmaması için hükümetin adım atmasını talep etti.
Açıklamada, “30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl” denildi.