Kayseri Şehir Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Muhammet Emin Dağüstü, aşırı sıcak ve bunaltıcı havalardan kaynaklanan etkileri ele alarak, bu durumun insanların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Dağüstü, sıcaklığın sadece öfke ve sinirliliği artırmakla kalmayıp, genel olarak psikiyatrik şikayetleri de artırdığını vurguladı.
Kayseri'de sıcaklıkların 39 dereceye kadar yükseldiği bir dönemde vatandaşların sıcaktan korunmak için çeşitli yöntemler denediğini ifade eden Dağüstü, özellikle aşırı sıcak havanın insanların sinirini bozduğunu ve öfke problemlerine yol açtığını gözlemlediklerini aktardı. Özellikle Adana gibi bölgelerde güneşin etkisinin insanları öfkelendirdiği olayları sıkça gördüklerini belirtti.
Dağüstü, psikiyatrik çalışmalarda sıcak havalarda öfke ve saldırganlığın arttığının gözlendiğini ve bunun "sıcak öfkesi" veya "sıcak saldırganlığı" olarak adlandırılan yeni psikiyatrik fenomenler arasında yer aldığını ifade etti. Ayrıca mevsimlerin insanların ruh sağlığını etkilediğini ve bahar aylarında manik dönemlerin, kış aylarında ise depresyonun daha sık görüldüğünü dile getirdi.
Anksiyete bozukluğu olan bireylerin sıcak havalarda farklı davranışlar sergilediğini ve bu durumun kişisel farkındalıkla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Dağüstü, sıcaklığın tansiyonu yükseltip nabzı artırarak vücutta stres yarattığını ve bunun da öfke ve huzursuzluk gibi duygusal tepkilere neden olduğunu belirtti.