Kayseri’de ve Türkiye’de artan hastalıklardan birisi de diyabet oluyor. Görülme oranlarının giderek çoğaldığı diyabet vatandaşların hayatını direkt olarak etkileyen faktörlerden biri haline geldi. Derecelendirilen diyabet için vatandaşların kullandığı tedavi yöntemleri de farklılık gösteriyor. Her aşamada farklı bir tedavi yöntemi ile diyabet hastalarına sağlıklı bir yaşam imkanı sunulmaya çalışılırken hastaların da bu konuda dikkatli olması gerekiyor. 

Diyabettt (1) (1)

Kayseri’de de vatandaşların hızla artması ile korkuya kapıldığı hastalıklardan biri diyabet oluyor. Diyabet hastalığının tam olarak bir tedavi yöntemi bulunmuyor. İlaçlar ve iğneli yöntem ile kan şekerinin düzene alındığı uygulamalar yer alıyor. Diyabet hastalığı aynı zamanda hastalığa sahip olan vatandaşların da hayatını olumsuz etkiliyor. 

Diyabettt (4)

2’ye ayrılıyor

Boynunuzu sakın gereksiz yere kütletmeyin! Boynunuzu sakın gereksiz yere kütletmeyin!

Diyabet hastalığı da ikiye ayrılıyor. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olarak ayrılan hastalık vatandaşlar tarafından yaygın görülen bir duruma dönüştü. İki türün de birbirinden farklı özellikleri olduğu ve tedavi yöntemlerinin de değiştiği biliniyor. En yaygın görünen kısım Tip 2 diyabet olurken vatandaşlar kısaca bu duruma şeker hastalığı diyor. Halkta bilinen adı şeker hastalığı olan Tip 2 diyabet ise en çok görünen  diyabet türü oldu. Tip 2 diyabet insan vücudundaki insülinin fazla gelmesi durumunu açıklıyor. Tip 2 diyabet hastası vatandaşlar genellikle kandaki şeker seviyesinin yükselmesi onların halsiz kalmasına neden oluyor. Doktor kontrolünde takibi yapılması gereken bu hastalık vatandaşların hayatını fazlası ile etkiliyor. 

Diyabettt (3) (1)

Tip 1 diyabet hastalığı ise diğerinin tam tersi olarak görülüyor. Tip 1 diyabette vücut insülini yeteri kadar üretememesi durumu oluyor. Tip 1 diyabet Türkiye’de daha az görülen bir diyabet türü oluyor. Türkiye’de diyabet ya da şeker hastalığı denildiğinde ilk akla gelen de Tip 2 diyabet oluyor. Kayseri’de giderek artan diyabet vatandaşların hayatını uzun sürede fazlası ile etkilerken doğru kullanılmayan tedavi yöntemleri ile de şeker komasına kadar sürükleyebiliyor. Girilen şeker koması ya da insülinin fazla gelmesi vatandaşların farklı uzuvlarını kaybetmesine kadar ilerleyen bir faktöre gidiyor. Kayseri’de de sık sık vatandaşlarda görülen bu hastalık türü masum görünse de hastaların hayatını kaybetmesine dahi neden olabilir. 

Kaynak: Fatma Elmas