Canan Karatay’ın bulaşık süngerleriyle ilgili yaptığı açıklamalar, kamuoyunda önemli bir farkındalık yaratma potansiyeli taşıyor. Hijyenin önemi, özellikle gıda ile temasta kullanılan ürünler için daha da artıyor. Bu tür sağlık uyarılarının, bireylerin temizlik alışkanlıklarını sorgulamasına neden olması bekleniyor. Karatay’ın önerileri, sağlıklı yaşam adına dikkate alınması gereken kritik noktaları ortaya koyuyor. Bu durum, bireylerin hijyen konusunda daha bilinçli kararlar almalarına yol açabilir.

Canan Karatay bu ürünü evine sokmadığını ve sağlık açısından ciddi risk taşıdığını ifade eden Canan Karatay tuvaletten bile daha kirli olarak tabir ettiği bulaşık süngerinin bulaşıklar üzerinde temizlik gerçekleştirmemize sağlasa da aslında kendi iç yapısında bakteri biriktirdiğini söyledi.

Bulaşık süngerlerinin temizliğinin doğru yapılmadığı ve belirli aralıklar ile yenilenmediği zaman zararlı yapılar hızla çoğalmaya başlıyor. Canan Karatay'a göre bulaşık süngerleri potansiyel risk ürünleri.

İşte bulaşık süngerlerinin içerdiği riskler ve sağlığa olan zararları:

Bakteri ve mikrop üremesi: Bulaşık süngerleri nemli ve oda sıcaklığındaki bir ortamda bekletildiği durumlarda bakteri ve mikropların üremesi için elverişli bir ürün haline geliyor. Bulaşık süngeri yapısında oluşan bakteriler ve mikroplar gıda zehirlenmesi, sindirim sorunları ve enfeksiyonlar gibi sonuçlar ortaya çıkarır.

Kalp Krizi Kayseri'de Kol Geziyor! Kalp Krizi Kayseri'de Kol Geziyor!

Çapraz kontaminasyon: Çapraz bulaşma olarak da adlandırılan bu durum bulaşık süngerleri ile temizlenen ürünlerin gıdalar ile temasa geçmesi ve zararlı bakterilerin bu sayede vücudumuza girebiliyor.

Koku ve küf: Nemli ortamda kalan bulaşık süngeri bir zamandan sonra küf ve kötü koku yaymaya başlar. Bu durum insan sağlığını tehdit eden bir durumdur.

Alerjen ve cilt sağlığı: Bulaşık süngerleri kirler gibi alerjenleri de yapısında hapsediyor. Ardından başka bir düzeyle temas halinde bu alerjenler yeniden gün yüzüne çıkma şansı buluyor.

Bunlara ek olarak bazı insanlar bulaşık süngerine temas ettiğinde cilt sorunları yaşayabiliyor. Bunun nedeni süngerin yapısındaki kimyasallar ve mikroplar.Canan Karatay bulaşık süngerlerinin kullanılmaması gerektiğini ve bunun yerine kendisinin evinde bez kullandığını söylüyor. Karatay'a göre bulaşık süngeri kullanmak isteyenlerin süngerleri sıklıkla değiştirmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Süngerin temizliğini sadece sabunla yapmamanın yetersiz olduğunu söyleyen Karatay, temizliği kaynar suyla yapmanın daha faydalı olacağını dile getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi