Medline Adana Hastanesi’nde görev yapan Dr. Şah, böbreklerin atıkları filtreleme ve vücuttan atma işlevlerinin suya bağlı olduğunu vurguladı. Böbreklerde taş oluşumunun yetersiz su tüketimi nedeniyle gerçekleşebileceğini belirten Şah, böbrek taşlarının genellikle minerallerin birleşerek sert yapılar oluşturması sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

Böbrek taşlarının boyutlarının ve yapılarının farklı olabileceğini, eğer idrar akışını engellemiyorlarsa genellikle ağrıya yol açmadıklarını söyledi. Ancak, taşlar ani şekilde idrar yollarını tıkarsa, bu durumun şiddetli ağrı ve sancıya neden olabileceğini belirtti.

Dr. Şah, böbreklerin zararlı atıkları su ile seyreltip vücuttan attığını vurgulayarak, yetersiz sıvı alımının idrar akışını yavaşlattığını ve bu durumun taş oluşumuna neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, uzun vadede yetersiz su tüketiminin böbrek yetmezliğine yol açabileceğini hatırlattı.Günlük en az 2,5-3 litre su içmenin önemine dikkat çeken Dr. Şah, bu miktarın meşrubatlar, çay ve kahve gibi içecekleri kapsamaması gerektiğini çünkü bu içeceklerin idrar söktürücü etkisi olduğunu ve suyun yerini tutmayacağını belirtti.

Kayseri'de Görülmemiş Eğitim! 47 Personel Katıldı Kayseri'de Görülmemiş Eğitim! 47 Personel Katıldı

İdrar renginin su tüketiminin yeterliliğini anlamak için en basit yöntem olduğunu söyleyen Dr. Şah, yeterli su tüketen kişilerin idrarının açık sarı veya soluk sarı renkte olduğunu ifade etti. Ayrıca, normal şartlarda yetişkinlerin günde 6-7 kez idrara çıkması gerektiğini ekledi. Ancak, bireylerin su ihtiyacının hava koşullarına, fiziksel aktivitelere ve mevcut sağlık durumlarına bağlı olarak değişebileceğini söyledi. Örneğin, kalp yetmezliği veya siroz gibi hastalıklarda sıvı kısıtlaması gerektiğini belirtti. Şah, hastalık bulunmaması durumunda su tüketimini artırarak idrar rengini açık tutmanın böbrek taşlarından korunma ve genel sağlık açısından faydalı olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA