Minik bebeğiniz dünyaya ilk gelişinde, gelişimini tamamlamış olsa bile daha henüz bağışıklık sistemi gelişmemiştir. Bebekler ilk doğduklarında mikroorganizmalarla baş edebilecek kadar kuvvetli bir savunma sistemine sahip değildir. Minik beklerin bağışıklık sistemi zamla gelişir ve bağışıklık kazanır.

Yenidoğan sarılığı nedir?

Yenidoğan sarılığı, bebeklerde en sık rastlanılan bir hastalıktır. Bu hastalık genelde 2-3 günlük bebeklerde görülen bir hastalıktır. Yenidoğan sarılığı hastalığının görülme nedeni, Kanda oksijen taşıma görevini üstlenen hemoglobinin yıkılması sonucu bilirubin isimli atık bir bileşen açığa çıkar. Yetişkinlerde bilirubin, bazı değişikliklere uğradıktan sonra vücut sisteminden uzaklaştırılır. Bebeklerde ise sindirim ve boşaltım sisteminin tam olgunluğa erişmediği için bilirubin maddesinin uzaklaştırılması kolay gerçekleşmez ve kanda yüksek miktarda bilirubin birikimi kalır. Vücutta bilirubin maddesinin hızla artış göstermesi sonucunda sarı renk vermeye başlar. Tendeki renk değişimine devamlı uyku durumu da eşlik eder. Yenidoğan sarılık, doğumdan sonraki 24 saat içinde ve 2. gün sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın bir diğer adı da fizyolojik sarılık ’tır.

Tedavisi; Sarılık çoğu zaman tedavi gerektirmeden kendi kendine geçen bir hastalıktır. Fakat ilerleyen sarılık, bebeklerde başka sağlık sorunlarının oluşmasına yol açmaktadır. Sarılık, fototerapi ile tedavi edilebilir.

Yenidoğan İshali nedir?

Tüm çocuklarda olduğu gibi ishal, yenidoğanlarda da karşılaşılan problemlerden biridir. Bu dönemde bebeğiniz anne sütü ile beslendiği için dışkılaması oldukça cıvıktır. Ancak normalden daha sık ve daha sulu dışkılamaya başka şikâyetlerde eşlik ederse minik bebeğiniz ishal olmuş demektir.

Nedeni: İshal; bakteri, virüs veya parazitlerin sindirim sistemini olumsuz etkilemesi sonucunda meydana gelir. Bağışıklık sistemi yenidoğanlarda normalden çok daha zayıf olduğunu söylemiştik bu yüzden bebekler, bu mikroorganizmalardan çok daha hızlı etkilenmektedir.

Belirti: Su gibi cıvık ve kokulu dışkı, sıvı tüketildiğinde sıvının vücutta uzun süre durmaksızın dışarı atılması, kusma ve karın ağrısı, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlık birlikte görüldüğünde ishal belirtileri olarak kabul edilir.

Tedavi: İshal önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Yoğun ishal hâlinde minik bebeğinizin vücudu susuz kalarak şoka girmesine yol açabilir. 1-2 saat aralıklarla alt bezi kirlenen bir yenidoğanı, mutlaka doktora götürmeniz gerekir.

Ekran Görüntüsü 2024 10 23 100728-1

Kolik bebek nedir?

Kayseri nöbetçi eczaneler-22 Ekim 2024 Kayseri nöbetçi eczaneler-22 Ekim 2024

Annelerin en çok korktukları hastalık kolik bebe hastalığıdır. Miniklerin doğduğu andan 6. aya kadar sürebilen kolik bebeğin nedensiz, saatlerce, aralıksız ağlaması ve sakinleştirilemeyen ağlama nöbetlerine girmesi durumudur. Çoğu zaman herhangi bir sağlık sorununu işaret etmediği için tam olarak bir hastalık denemez. Ancak kolik, yavrunuzun hayat kalitesini olumsuz etkileyerek beslenme ve uyku sorunu yaşamasına neden olup uzun vadede sağlık sorunlarının önünü açabilir.

Nedeni: Kolik için elle tutulur belli bir neden yoktur. Fakat ağlama krizleri; çevresel uyaranların etkisinden rahatsız olduğunda, gaz sancısı çektiğinde ve reflü başladığında ortaya çıkabilir.

Belirti: Genellikle doğumdan sonraki 2. haftadan sonra başlayan kolikte minikler: Ellerini yumruk şeklinde sıkar, Sırtını yay gibi gerer, Acı çeker gibi görünür, Gaz sancısı çeker gibi şiştir, Bacaklarını toplar veya karnına doğru çeker.

Tedavi: Kolik için bebeğinizi ağlama krizlerini geçirecek taktikler denemelisiniz. Bebeğinizi sakinleştirmek, ona güvende olduğunu hissettirmek, yaşam kalitesini yükseltmeye çalışmak yardımcı olmalısınız. Fakat ağlama nöbetleri geçmiyor, kusma ve ateş gibi şikâyetler duruma eşlik ediyor, normalin dışında bir şeyler seziyorsanız, doktorunuza gitmeniz gerekmektedir.

Konak hastalığı nedir?

Yenidoğan miniklerde sıklıkla karşılaşılan bir diğer durum da konaktır. Konak, tıpta seboreik dermatit adı ile bilinir. Saç derisinde kabuklanma, pul pul kızarıklık oluşması ve bu kızarıklıkların kabuk halini alarak dökülmesi şeklinde oluşan bebek hastalığıdır.

Nedeni: Konağın bakteriyel bir nedeni yoktur. Anne karnındaki bebeğin, annenin yüksek hormon seviyelerine maruz kalmasının bir sonucu olarak meydana gelir. Konak oluşumunun temizlik ve hijyenle bir ilgisi yoktur. Ama tedavisinin ilgisi vardır.

Belirti: Saç derisinde pul pul kabuk oluşması, kızarık, kalın ve sert bir tabaka görünümü, konağın belirtisidir. Özellikle doğumdan sonraki ilk ay, en sık karşılaşıldığı dönemdir.

Tedavi: Konak için özel bir tedavi yoktur.  Ama dikkat edilmesi gereken şey, kabuklar kaldırılıp koparılmamalıdır. Çeşitli bakım yağları veya zeytinyağı ile bebeğin kafa dersine banyo öncesi masaj yapmak, kabukların yumuşamasına yardımcı olur. Ardından bölgeye, ılık su ve uygun bir bebek şampuanı yardımıyla yıkanır. Yıkama sonrasında yumuşak dişli bir fırça ile kabuklar fırçalanmalıdır. Konak durumunda en etkili yöntem bölgenin temizliğidir.

Kaynak: Haber Merkezi