Düşünsenize, insanlara olan kızgınlıklarımızı, dertlerimizi, siyasal protestolarımızı, kınamalarımızı, o zeka dolu espirilerimizi, yurttaş olarak güncel gelişmelerdeki düşüncelerimizi, kamuoyu oluşturacak çalışmalarımızda yazacaklarımızı ve kendi başımıza takılmacalarımızı 140 karakter daha fazla yazabileceğiz. Günlük kullandığımız birkaç yüzlük kelime vardı zaten, bunun bir kısmını daha Twitter’da tüketebileceğiz!
Yeni gelen karakter artımını gereğinden fazla önemseyenler var aslında. Sosyal medya düşkünü olan sosyal medyasız yapamayanlar için adeta hayati öneme sahipmişçesine olumlu karşılıyorlar! Çünkü normal hayatında ifade edemediklerini, insanlarla iletişiminde sorunlar yaşayanlar, sosyal medyada varlığını sürdürenler için 280 karaktere yükselmesi güzel haber olsa gerek.
Sosyal medya çalışmalarının artmasıyla birlikte anlıyoruz ki, sosyal medya araçları hayatımızda gündemimizde önemli yer ediniyor. Gerektiğinde haber bile yapabiliyoruz. Kullanıcı sayısının artması, önemsenmesi, haber yayılımında etkin oluşu, hızı, medyayı ve kitleleri etkileyiş biçimleri gibi çok sayıda sebepten dolayı artık sosyal medya ortamlarındaki gelişmeler kullanıcılar açısından en güzel haber olarak değerlendiriliyor. Çok büyütülecek bir şey değil gibi bakabiliriz. Ama düşünün ki mahkemeler hakaret ve benzeri suçların işlenmesi durumunda dava bile açabiliyor. Bu da küçümsenemeyeceği anlamına gelir ve daha çok önemseneceği anlamına gelir.
Yayılan yalan haberlerin sosyal medya temelli olması gerçeği de var. Propaganda amacıyla kullananlar, troller, çarpıtmalar, kullanıcıları ve takip eden medyayı etkileme yönlendirme amacı güdenlerin payı da yüksek sosyal medyada. O 280 karakteri faydalı işlere kullansak aslında güzel bir gelişme. Facebook’ta yazabildiğiniz kadar yazabiliyorsunuz ama Twitter öyle değildi. Kullanıcıların yaşları da değişti. Twitter gençleşti, Facebook terkedildi gibi sözleri hep duymuşuzdur. Bu yüzden 140’la ne yaptıkta 280’le daha iyisini yapacağız sorusu gündeme geliyor. Sosyal medya araçlarını kullanım amacının düzgün olması durumunda araştırmalara konu olabiliyor ve kullanılıyor, arşiv niteliği taşıyor, kimi konularda şahısların bulunması için faydalı olabiliyor, bilgi paylaşımı ve doğrulama/yanlışlamalarda kullanışlı oluyor. İçi boş sözlerin artması ve zararlı içeriklerle dolması haliyle önyargılı yaklaşmamıza yol açıyor.
Öz olarak, 140’ta nasıl kullanıldıysa 280’ta 2 katına çıkacak. Paylaşım yapacaksak da eğer, okuyana ulaşana iyi gelecek şeyler paylaşmak gerek. Kıyıda köşede kalmış medyada yansımayanların paylaşılması gerek. İyiliğin çoğalmasına yol açması gerek. Kamuoyu oluşturmak için kullanırken sahtelikten uzak kalmak gerek. Boş boş yazmak yerine mesela ulaşım zamlarını, vergi artırımlarını, sağlık, eğitim, siyaset, insana dair şeyler hakkında ortak bir platforma dönüştürmek gerek. İşte o zaman 140’ın 280’e yükselmesine sevinmeliyiz.