İşte medya okuryazarlığı eğitimi bireylere bu farkındalığı oluşturmak bilinçli medya kullanımı sağlamak ve medyaya maruz kalırken medya iletilerini eleştirel bir şekilde değerlendirip olumsuz etkilere karşı adeta savunma oluşturur. Her yaş grubunun bu eğitimi alması gerekliliği olsa da, medya okuryazarlığının en önemli hedef kitlesi başta çocuklar ve gençlerdir.

Okullardaki dersler arasında medya okuryazarlığı dersi de verilmeye başlanmıştı. Ülkemizde ve dünyada medya okuryazarlığı hakkında tartışmalar değerlendirmeler sürerken, Türkiye’de bu derslere iletişimcilerin girmesi gerektiğine yönelik fikir ve yorumlar da tartışıldı, tartışılıyor. Günden güne öneminin yükseldiği medya okuryazarlığı daha da yaygınlaşmalı ve bir iletişimci olarak bu derslerin iletişim fakültesi mezunlarının vermesi gerektiğini düşünüyorum. İnternet öncesinde de bir hayli önem taşıyan medya okuryazarlığı günümüzde artık çok daha önemli. Çünkü televizyon başta olmak üzere kitle iletişim araçlarının iletilerine maruz kalanlarda bıraktığı etki birçok çalışmaya konu oldu ve çalışmalar yürütüldü, tedbirler alındı. Bunların yanı sıra internette de eklendi tabii sosyal medyada.

Haber almak, sosyalleşmek, eğlenmek ve başka başka kullanım amaçlarından dolayı sosyal medya televizyon kadar çok rağbet görüyor. Günde 3 saatten fazla zamanımızı sosyal medyada internette geçirdiğimizi bir o kadarda televizyona vakit ayırdığımızı düşünürsek, medya okuryazarlığının ne derece önemli olduğunun farkına varacağız. Zaten televizyon yeteri kadar insanları etkiliyordu ve zamanlarını alıyordu. Bir de internet sosyal medya eklenince etkileri ve zamanın gitmesi artmış oldu. Yani sosyal medya da etki açısından ve hepimizin gündemini oluşturması açısından hatrı sayılır bir yer edindi. Medya okuryazarlığının gerekliliği burada ortaya çıkıyor. Bu eğitimi alan birey televizyona, diğer medya ortamlarına eleştirel bir biçimde yaklaşmayı öğreniyor. İşte bu eğitimin kapsamına sosyal medyayı da katmak gerek. Çok kullanılması açısından, hızlı ve etkili olması açısından kullanımının öğretilmesi, sosyal medyanın olumsuz içeriklerine karşı güçlü eleştirel bakabilen, anında inanmayıp sorgulayan bireyler yetiştirilmesi gerekiyor.

Çocuklar için, gençler için, yalan haberlerin propagandaların etkilerinin azaltılması ve önüne geçilmesi için, kullanımda farkındalık yaratmak için medya okuryazarlığı içerisinde sosyal medyaya da yer ayrılmalı, varsa yer üzerinde öncesine bakarak daha çok durulmalıdır.v