By Lock uygulamasına kayıt olma işlemi esnasında; kullanıcıdan telefon numarası ya da e-posta adresi talep edilmediği, sadece bir kullanıcı adı ve parola üretilmesinin istendiği, sms mesajı ya da aramayla doğrulama yapılmadığı, kullanıcı adı ve parola girildikten sonra kullanıcıdan talep edilen bilgiler ile kriptografik anahtar üretildiği tespit edildi.
By Lock uygulamasındaki iletişim ağı ve içerikleri incelendiğinde, örgütsel amaç ve temalı bir kullanım görüldüğü tespit edildi.
17 Aralık 2013 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında ‘’By Lock’’ anahtar kelimesi kullanılarak yapılan Google aramaları incelendiğinde, aramaların 7-13 Aralık 2014 tarih aralığında tavan yaptığı, 2015 yılının başlarında ise inişe geçtiği tespit edildi.
Uygulamanın akıllı telefonlara yüklendikten sonra kullanılabilmesi için kullanıcı adı/kodu ve parolanın, akabinde cihaz üzerinde rastgele el hareketleriyle oluşturulan kullanıcıya özel güçlü bir kriptografik şifrenin belirlenmesi ve bu bilgilerin uygulama sunucusuna kriptolu olarak iletilmesi işlemleriyle, kullanıcı bilgilerinin ve iletişimin güvenliğinin azami şekilde korunmasının amaçlandı.
Uygulama üzerinden sesli arama, yazılı mesajlaşma, e-posta iletimi ve dosya transferi gerçekleştirilebiliyor.
Bununla, kullanıcıların örgütsel mahiyetteki haberleşme ihtiyaçlarının, başka herhangi bir haberleşme aracına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirildi ve tüm iletişim sunucu üzerinden geçtiğinden oluşturulan grupların ve haberleşme içeriklerinin uygulama yöneticisinin denetim ve kontrollerinde olmasını sağladı.
ByLock uygulaması, global bir uygulama görüntüsü altında FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarının kullanımına sunulduğu sonucuna ulaşıldı.
Şimdi, by lock suç mudur, değil midir? Yorum sizin...