Kayseri, belli başlı birkaç konudan, ezberlenmiş birkaç isimden ibaret bir şehir midir? Değildir elbette. Ama Kayserilinin gözünü para ve rant bürüdüğü için midir, yoksa yeniye, yeniliğe çok açık olduğu için midir bilinmez, kendi tarihini bilmez. Araştırmaz. Şehir hakkında yapılan araştırmaları, geçmişi merak etmez.

Kayseri son yıllarda sanayisinin gelişmesine paralel olarak çok göç alan bir şehir. Bir buçuk milyon civarında bir nüfus yaşıyor. Kayserili kendi tarihini, kendi kültürünü, kendi geçmişini bilmezse, dışardan gelen nereden öğrenecek. Kayserili kendine ait değerlere kıymet vermezse dışardan gelen neden kıymet versin. Kayseri kendi kıymetini bilmeyenlerin memleketi olur böylece.

Ben biraz baktım. Kayseri’de geçmişte Ermeniler, Rumlar, Gürcüler, Kürtler, Araplar yerleşik yaşıyormuş. Sonra, Boşnaklar, Arnavutlar, hemen hemen tüm alt gruplarıyla Adigeler gelmişler. İşinde gücünde, ekmeğinin derdinde herkese bu şehrin kapıları açık olmuş tarih boyunca.

Biraz geçmişe bakınca kolayca görülen ve anlaşılan, Kayseri eskiden birlikte yaşamanın bilindiği bir şehirdi. Şimdi de böyle olmasının önündeki engelleri kaldırabiliriz diye düşünüyorum.

MEHMET ÖZHASEKİ NE YAPACAK?

Günlük siyaset çok hızlı aktığı ve gündem anlık değiştiği için yakın geçmişi kolayca unutuyoruz. Belediye başkanlığının son döneminde Mehmet Özhaseki’nin sıkça belirttiği bir konu vardı. Alt yapı hizmetlerini tamamladık, şimdi sıra üst yapı hizmetlerinde diyordu. Kayseri’yi bir kültür sanat şehri yapmayı hedeflediğini sıkça dile getiriyordu.

Kaderin cilvesi, Mehmet Özhaseki milletvekili ve bakan olduktan sonra da sürekli altyapı hizmetleri konusunda çalışmalarına devam etti. Sıra kültür sanata, üst yapıya bir türlü gelmedi.

Kayseri’nin kültür sanat şehri olması konusunda halen aklından geçen bir şeyler var mı? Kurduğu vakıf nasıl hizmet verecek birlikte göreceğiz. Kayseri’deki cemaat vakıfları gibi mi olacak, yoksa şehirdeki diğer aile vakıfları gibi mi? Bir de Türkiye’nin tanınmış ailelerinin kurduğu vakıflar var. Onları inceleyip şehirde farklı şeyler yapacak mı? Bekleyelim görelim.

KÜLTÜR SANAT DEMİŞKEN

Kayseri’ye hızlı tren gelmesi önce yılan hikâyesine döndü. Sonra gözümüzün içine baka baka şehri teğet geçip Sivas’a gitti. Ankara, Kayseri’ye nasıl bakıyor diye düşündük. Kayseri mi hizmet talep ederken sorun yaşıyor, yoksa Kayseri’ye bir tepki olduğu için mi bazı hizmetlere ulaşamıyoruz?

Bunu düşünmemin sebebi Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali. Bu festival Türkiye’nin bir çok ilinde gerçekleşiyor. 3 Ağustostan itibaren Nevşehir’e uğrayacak. Kültür Yolu Festivali, Nevşehir programlarında konserler, atölye çalışmaları, gösteriler, sergiler düzenlenecek. Merak edenler Kültür Bakanlığı sitesinden programı öğrenebilir, imkânı olanlar yanı başımızdaki Nevşehir’e giderek etkinlikleri takip edebilirler.

Peki, böylesine önemli bir festival neden Kayseri’ye hiç uğramıyor. Bu konuya eğilmesi gereken yetkililerin böyle bir festivalden haberi var mı acaba? Yoksa Kültür Yolu Festivali de Hızlı Tren gibi yanımızdan teğet geçerken bilmediğimiz şeyler mi dönüyor?