Yeni kabine açıklanana kadar, Kayseri dedikodu üretim merkezi, bir benim bakan yapılacağımı söylemedi. Onun dışında eski bakanlar, Elitaş, Yıldız, Özhaseki ve hatta Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu bile bakan yaptı.
Aslında Kayseri’den bakan çıkmayacağı seçim listelerinin oluşması ile zaten belli olmuştu. Seçimler yapılıp sonuçlar açıklandı. Türkiye’de en çok oy kaybı yaşanan şehir Kayseri olunca Kayseri Ak parti adeta şok yaşadı.
Bu durum, Cumhurbaşkanının dikkatinden kaçmadı. Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabineyi açıklaması ile acı ama gerçeklerde ortaya çıkmış oldu. Cumhurbaşkanı Kayseri’ye çizik atmıştı.
Sizler diyebilirsiniz ki Hulusi Akar Paşa Kayserili değil mi? Evet, Nüfus cüzdanında Kayserili yazıyor. Benim kastettiğim Kayserili, daha çok Kayseri’de yaşayan, Kayseri’ye sürekli gelip giden, Ankara’ya gittiğinizde kapısını çalıp şehrimiz için yardım taleplerinde bulunabileceğiniz bir insandan bahsediyorum.
Hulisi Akar Kayseri’li kendisini yakın tanımıyoruz. İyi bir insan, iyi bir komutan ve yurtsever olduğu yönünde edindiğimiz bilgiler var. Milli Savunma Bakanlığı konusunda bence en iyi isim. Ancak Yerel bazda değerlendirirsek acaba Kayseri Hulusi Akar ‘dan ne kadar yarar sağlayabilecek. Hulusi Akar Kayserili bakan diye avunmak ancak züğürt tesellisi olabilir.
Tarım ve Orman bakanı, Bekir Pakdemirli’ ile ilgili kafamda soru işaretleri var. Bekir Pakdemirli’nin kardeşinin FETÖ tutuklusu olarak ceza evinde olması bana çok ilginç geldi. Gerçi kendisi ve Rahmetli babasını tanıyan bir gazeteci arkadaşım, babadan tarımcılar ve düzgün insanlar dedi.
Gelelim Kayseri’ye;
Mustafa Elitaş’ın, Cumhurbaşkanı’na yakınlığı sürekli dillendirildi. Bir ara Ekonomi bakanı oldu. Ancak bakanlığı kısa sürdü. Kayseri’de Elitaş’ın ismi birçok olaya karıştı. Şeker fabrikasına kayyum atanması, FETÖ cü iş adamları gözaltında adliyeye geldiğinde başsavcıyı ziyaret etmesi gibi konular gündemden hiç düşmedi.
Taner Yıldız, Enerji bakanlığı döneminde iyi bir süreç geçirdi. Olumsuzluklardan uzak dururken, FETÖ operasyonu yapılan, şeker fabrikası başkanını koruma altına alanlar arasına, oda dâhil oldu. Pancar ekicileri kooperatifi seçimlerine katılarak bizzat Hüseyin Akay’ı destekledi. Kürsüde konuşurken, karşı grubu fabrika içerisinde uygunsuz ahlaki davranışlarda bulunmakla suçladı. Ancak arkasında durduğu adayın, kadınlarla facebok yazışmaları sosyal medyada boy boy paylaşılmaya başlandı.
Mehmet Özhaseki aslında Çevre ve şehircilik bakanı olarak güzel etkili ve başarılı bir grafik çizdi. İmar barışı yasası, Güneydoğuda PKK’nın çukur siyasetine karşı yapılan imar çalışmaları Özhaseki’nin başarı grafiğini arttırdı. Ancak Cumhurbaşkanı, kabine listesinde kendisine yer vermedi. Ak Parti genel merkezindeki söylentilerde Partinin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkanı olacağı yönünde. Bir başka iddiada Cumhurbaşkanı, Mehmet Özhaseki’yi İstanbul Büyükşehir belediyesine başkan adayı yapacağı yönünde.
Kayserililer, milletvekili aday listesinin yenilenmesini istemesine rağmen, eski listeyle seçime girildi. Seçim sonucunda ise, başarısızlık ortaya çıktı.
Şimdi önümüzde yerel seçimler var. Ak Partide ise oluşturulacak il yönetimi. Bakalım Cumhurbaşkanı burada nasıl bir yol izleyecek. Ak Parti Kayseri’de tamamen yenilenecek mi yoksa Yerel seçimlerde öldürücü darbeyi alacak mı?
Şahsi fikrim, bence yeni kabine güzel. İnşallah Hayırlı hizmetler yaparlar ülkemize. Ancak belirtmek istediğim bir konuda Maliye bakanlığı ile ilgili. Maliye ve Hazine bakanlığına Berat Albayrak getirildi. Berat Albayrak, ne kadar iyi, ne kadar yetenekli olursa olsun. Bakan listesinde olmasını etik olarak doğru bulmuyorum. Daha önce Enerji bakanı olan Berat Albayrak için de aynı şeyleri söylemiştim. Bir İnsan hem enerji konusunda, hem maliye hazine konusunda uzman olamaz. Benim mantığım kurallarıma uymuyor.