Bugün de çalışan belediyelerden bahsedelim. Şehrimiz belediyelerinden Talas’tan bahsedeceğiz.
Kayseri cumhuriyet meydanına yaklaşık o kilometre mesafede olan Talas,
Melikgazi ilçemizle nerede ise tek çizgi sınır ile ayrılmaktadır.
Yeşil Talas Tarihi
Talas, arkeolojik ve tarihi kentsel değerleriyle eski bir yerleşim yeri ve yerleşkesinde yaşamın devam ettiği önemli bir tarihi kenttir. Yerleşim, Ali Dağı’nın güneydoğusundan başlayarak doğu ve kuzey eteklerine doğru dağı çevreleyen yayda kurulmuş ve gelişmiştir. Şehrin kuruluş sürecindeki ilk yerleşme faaliyetleri miladın ilk yıllarına rastlamaktadır. Zaman içinde yerleşmenin büyümesine bağlı olarak ilçemizin ve ilçemizi oluşturan tarihi mahallelerimizin fiziki sınırları değişmiştir.
Talas, günümüzde 30 mahallesiyle 450 km²lik alana sahiptir. Tarihi şehrimizin doğal anıtı niteliğindeki Ali Dağı (1869 m), Erciyes Dağı’nın (3916 m) volkanik faaliyetleri sonucunda üç tepeden oluşmuş cüruf konisidir. Volkanik faaliyetlere bağlı olarak oluşmuş arazinin tüf yapısı ve bu yapının işlenebilirliği Talas’ın yerleşme için seçilmesinin öncelikli gerekçesi olmuştur.
Coğrafi konumu itibariyle tarihte Ön Asya medeniyetlerinin biçimlendirdiği önemli bir yerleşme alanında bulunması münasebetiyle bu coğrafyada hâkimiyet kurmuş pek çok kültür ve medeniyete tanıklık etmiştir. Bu vesileyle bu uygarlıklara ait değişik niteliklerde ve önemli miktarda kültürel mirasa sahip olmuştur. Tarihi süreçte şehrimiz Geç Roma-Erken Bizans Devrinde ve Geç Osmanlı Devrinde yaşam ve yerleşme amacıyla özellikle tercih edilen bir bölge olmuştur. Talas'ta öncelikle barınma ve savunma ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk olarak yamaç ve vadilerde kaya oyma sığınaklar niteliğinde mekânlar oluşturulmuştur. Aynı zamanda yer altı şehirlerinin bazıları su galerilerine bağlanarak “sarnıç” adı verilen su yapıları olarak da kullanılmıştır. Yerleşmelerin geliştiği ve genişlediği bundan sonraki süreçlerde meydana getirilen yapılar, yerleşme serüveninde bu altyapı değerlerine bazı noktalarda entegre olmuş ve XVIII. yüzyıl sonrasında özellikle nitelikli bir karakter kazanan geleneksel konut kültürünü meydana getirmiştir.
Endürlük, Akçakaya, Zincidere, Reşadiye, Yukarı, Tablakaya, Han, Harman ve Kiçiköy Mahalleleri, tarihi kültürel miras değerleriyle Ali Dağı’nı çevreleyen yayda meydana gelmiş önemli tarihi mahallerimiz konumundadır. Talas’ta tarihi kent yerleşiminin önemli sosyal ve dini yapıları ile ticaret yapıları bu mahalleler içerisinde yer almıştır. Bu yönüyle Talas, oluşum ve gelişimi sürecinde Ali Dağı eteklerinden ovaya doğru yayılan bir dağ eteği kenti karakteri göstermektedir. Talas merkezinde XIX. yüzyıl kayıtlarında bahsedilen 35 mahalle bulunmaktadır. Ermeni, Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı Talas'ta, kayıtlardaki bilgilere göre bazı mahallelerde yerleşik nüfus içerisinde çoğunluğa Türklerin sahip olduğu bilinmektedir.
Malazgirt Zaferi sonrası Orta Asya’dan büyük akınlarla kitleler halinde gelen Türkler, Anadolu’yu yurt edinmeye başlamışlardır. Türk göçleri sonrasında Anadolu’ya gelen topluluklar iç bölgelere yoğun olarak iskân edilmişlerdir. İskân edilen toplulukların yöreye yerleştirilen bir kısmının bugünkü Kırgızistan’da yer alan Talas dolaylarından geldikleri ve göç ettikleri yerdeki şehir adlarını da yerleştikleri yerlere taşıdıkları kuvvetle muhtemeldir. Köken olarak, Orta Asya'daki Talas'ın fiziki olarak ve yer adları bakımından şehrimizle pek çok benzer özelliği vardır. Kiçi Talas - Kiçi Köy, Uluğ Talas - Yukarı Talas vs. bu benzerliklerden sadece birkaç tanesidir. Ancak XIX. yüzyılda Kayseriyi ziyaret eden “Edmund Naumann” isimli seyyah, Talas adının Latince kökenli Kutsal Savaş anlamına gelen “Mutalaste” adından dönüştüğünü öne sürmüştür. Bazı kaynaklarda bu ad “Mutalaske” olarak da geçmektedir.
Selçuklu Devleti’nin dağılmasının ardından Beylikler ve Osmanlı Devleti arasındaki mücadelelerde el değiştiren Kayseri, Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde kesin olarak Osmanlı Devleti hâkimiyetine girmiş ve Cumhuriyet’in ilanına kadar Osmanlı Devleti tarafından yönetilmiştir. Talas, 1331/M.1913 yılında Kayseri Sancağının Merkez Kazasına bağlı köy iken nahiye merkezi yapılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonraki süreçte mülkiye taksimatı kayıtlarına göre, 1926 yılında Kayseri Vilayetinin Merkez kazasına bağlı dört nahiyeden birisi durumundadır. 1987 yılında 3392 sayılı Kanun’la ilçe olmuştur. İlçemiz 2004 yılında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla Talas merkez ve 4 köyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi hinterlandına dâhil olmuştur. 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la; Başakpınar, Erciyes, Zincidere, Kuruköprü ve Kepez Belde Belediyeleri Talas Belediyesine mahalle olarak katılmıştır. 6360 sayılı Kanun gereği diğer köylerinde tüzel kişiliği kaldırılarak 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında bu köyler mahalleye dönüştürülmüştür. 2020 yılı TÜİK verilerine göre Talas, (2023 deki veriye göre)165.127 kişilik nüfusuyla merkez ilçe konumundadır.
Talas son yıllarda memur ve öğrenci Şehri unvanını ziyadesi ile almış bir yerleşim yeridir.
Tüm şehirler akşamın belirli saatlerinden sonra tabiri caiz ise gece moduna geçerken,
Talas yirmi dört saat yaşayan ve yaşanılan bir yerleşim yeri olmuştur.
Elbette ki Talas’ın yaşanılır ve tercih edilir bir yerleşim yeri haline gelmesinde başkanlıkta ikinci dönemini yürüten Sn. Mustafa YALÇIN'ın payı da çok büyüktür.
İllaki Yalçın başkanı kamuoyu tanıyordur ama özetle kimdir Mustafa YALÇIN?
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezun oldu. 10 yıl öğretmen olarak çalıştıktan sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne KAYSU (KASKİ) Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak göreve başlayan Yalçın, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekilliğinde bulunduktan sonra 1997-1999 yılları arasında KAYSU Genel Müdürlüğünü yürütmüştür.
Daha sonra Kayseri Büyük Şehir Genel Sekreterlik görevini üstlenmiştir. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevini yürütürken, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterlik görevlerini yerine getirilen Mustafa YALÇIN, Bu görevi layığı ile yürütmüştür.
Ve daha sonra da.
2019 Yerel seçimlerinde Talas Belediye Başkanı seçildi. Ve halada bu görevi yürütmekledir.
Bu dönemde ilçeye kazandırdığı 7/24 Kütüphane ve Kültür Merkezi, Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı, Osmanlı Kültür Sokağı Müze, Galeri ve Sergi Salonları, Tıpkıbasım Mushaflar Kur’an-ı Kerim Sergisi, Çanakkale’den Cumhuriyet’e 100. Yıl Müzesi, Su Medeniyetleri Galerisi, Talas Restorasyon Eğitim Merkezi, Ali Dağı 360 Kafe ve Yeşil Alan, Mevlana Mahalle Meydanı, E spor Arena ve İnovasyon Merkezi, Talas Millet Bahçesi, Talas Pati Evi, Konteyner Kent, Belediye Mahallemizde, Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa, Kızılay Talas Şube Binası, Antika Pazarı, Maharetli Eller Kadın Üretici Pazarı gibi hizmet, yatırım ve uygulamalarla Talas’a değer kattı ve yalnızca Kayseri’de değil ülke genelinde dikkat çeken belediyelerden birisi haline getirdi.
Eğitime desteğini hiç eksik etmedi. Okullardaki temizlik konusunda hummalı çalışmalar yaptı. ‘Kırsala Sahip Çıkmayan Şehri Yönetemez”
Düsturu ile çalışıyor ve çalışmaya devam edecektir. Afetlere ve depremlere hazırlık için projeleri üretti ürütmeye de devam edecek tir.
Talas’ta kültür sanat faaliyetleri yaz kış devam etmektedir.
Gerek Erciyes Üniversitesi gerekse Kayseri Üniversitesinin yerleşkeleri Talas'la iç içe olduğu için.
Talas öğrenci şehri olarak ta anılmaktadır. Buna istinaden de, gençlere yönelik faaliyetler de hız kesmeden devam etmektedir.
Talas kozmopolit bir merkezdir. Öğrenci, Emekli, Memur gibi birbirinden farklı insanların yaşadığı bu bölgede
Seçmen yapısı birbirinden olukça farklı fikir ve görüşlere sahiptir.
Bu kozmopolit yapının farklı hizmet ve istekleri elbette olacaktır bu taleplere ,cevap vermekte farklı projeleri harmanlayıp farklı görüşlere sunmakla mümkündür.
Yalçın başkan bunu da analitik bir düşünce tarzı ile yürütmektedir.
Bunu da gerek eğitimciliği, Gerekse Büyükşehir Belediyesinde ki yıllarını alan çalışma hayatının tecrübesi ile yürütmektedir
Halka hizmet Hakka hizmettir.
Şiarı ile çalışan Başkan Mustafa YALÇIN”ı taktir etmemek mümkün müdür?
Talas lokantalar kafeler nerede ise yirmi dört saat açık olan sosyal mekanları ile dünya standardını yakalayan bir yerleşim yeri olmuştur.
Sosyal Belediyecilik anlayışının hâkim olduğu Talas belediyesinin Çalışkan Başkanı Talas’ı tercih edilir bir yaşam ünitesi haline getirmesi ile yarınlarda anılacaktır.
Kayım atanan belediyeler Talas ve benzeri Kayseri belediye yönetimlerini örek almaları gerekir diyorum. Ali Dağının eteklerindeki türkülere konu olan Talas, Mustafa YALÇIN başkanla emin ellerdedir diyorum. Marifet iltifata tabiidir bende bugün bu çalışkan başkanı yazdım.
Gece Gündüz demeden, vatandaşının düğününü, cenazesini, hastasını takip eden bu başkanı taktir etmek lazım.
İşin rast gitsin YALÇIN Başkan, sen Talaslıların gönlündesin.