Mevtayı uyandırıp borcunu öde insanlar hakkını helal etmiyor mu denilecek. Yoksa hakkını helal etmeyen vatandaşa, yapma etme adam öldü gitti sen hakkını helal et mi denecek. Ya da ister hakkını helal et, ister helal etme biz bu adamı gömeceğiz mi denecek.
İşte önceki gün Türkiye’nin önemli şahsiyetlerinden Enver Ören vefat etti. Ve cenazesine birçok insan katıldı. Cenaze alanına gelen bir gurup; hakkımızı helal etmiyoruz diye bağırmaya başladı. Polis ekipleri tarafından bu grup cenaze alanından uzaklaştırıldı. Bu durumda hoca efendiye soruyorum hakkınızı helal ettiniz mi diye sordun oradan da etmedik dediler.
Şimdi ne olacak ayıkla pirincin taşını.
Türkiye’de bir zamanlar bankalar ve finans kurumları sahipleri tarafından hortumlanmış ve bankalar batırılmak yolu ile bir çok yatırımcı mağdur edilmişti. Bu bankalar “İmar Bankası, Pamukbank, Toprakbank Egebank,İhlas finans” idi. Bu banka sahip ve yöneticilerinin bir çoğu ya yurt dışına kaçtı yada uzun mahkeme süreçlerinden sonra tutuklanıp ceza evlerine kondu. Batan bankaların mudileri zamanla paralarını az da olsa bir şekilde aldı.
Peki; Türkiye’de kurulan ve ilk faizsiz finans kurumu olma özelliğini taşıyan, sahibi ihlas gurubu ve başında Amerikan vatandaşı Mücahit Ören’in olduğu 2001’de batan ve 88 bin civarı mudisi bulunan, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuna göre toplam 750 Milyon doları hortumlanan İhlas Finans sahipleri ve yöneticilerine ne oldu?
Mücahit Ören yaşadığı ABD topraklarına geri döndü ve tutuklanacağım kaygısı ile bir müddet Türkiye ye dönmedi. Bankanın ilk kurucu genel müdürü Ali Coşkun AKP’ye Sanayi Bakanı oldu.
İhlâs Finans yetkililerine soruşturma açılması beklenirken, AKP iktidarının ilk günlerinde ABD Ankara büyük elçisi; bu grubu medya önünde ziyaret ederek gruba desteklerini açık ilan ettiler. Aynı tarihte ABD’nin önceki Ankara Büyükelçisi olan ve CIA Ortadoğu sorumlusu olarak tanımlanan Mark Grossman da İhlas Grubu’na resmi danışman oldu.
Dolayısı ile olan gariban 88 bin mudinin paralarına oldu. Bu olayda yüzlerce insan yataklara düştü hasta oldu. Kayserililer de iyi bilir. Bir zamanlar Kayserinin her köşesinde duvarlarının üstünde AKP ihlası öde yazıları vardı. Bu yazıları, her gördüğü köşeye, İhlas Finansta parasıyla birlikte akıl sağlığını da kaybeden bir vatandaşın yazdığı anlaşılmakta idi.
Bir çok hortumlanan banka sahip ve yöneticilerinin hapse atılmasını ve mallarına el koyulmasını sağlayan AKP iktidarı, İhlas yönetici ve sahiplerine karşı aynı duyarlılığı göstermemişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ihlasın paraları ödenmeden, halktan para toplanarak kurulan ve çocukluğumuz zamanında evliya dizilerini zevkle seyrettiğimiz TGRT tv’yi ABD şirketi olan FOX tv’ye satan, ticari hayatı şaibeli Enver Ören’in cenazesinde ne işi vardı.
“Keser döner sap döner gün gelir hesap döner” Atasözündeki gibi hesap günü geldi ve ihlas grubunun başındaki Enver Öner vefat etti. Allahın kulları da hakkını helal etmedi.
Siyasetçiler de bu durumdan ders almalı. Yarın kendi cenaze namazlarında insanlar, tabutlarına bakarak “hakkımızı helal etmiyoruz. Sizler hakkımızı başkalarına yedirdiniz” demelerine mani olmak için, sağcı solcu, bizden ondan diyerek ayırmadan Allah için adaletle çalışmalı.