Etli ve unlu yiyeceklerin egemenliğinde varlığını sürdürmektedir. Kayseri mutfağının vazgeçilmez yemeklerinde mutlaka hamur işi veya et bulunur. Kayseri yemekleri, köklü geçmişi ile mutfaklarda yerini almayı sürdürüyor.
Kayseri'nin meşhur lezzetleri ile özdeşleşmiş olan pastırma ve sucuğun ünü dünya genelinde bilinir, nefis yemek çeşitleri arasında yağlama, mantı gibi yemeklerin hayranı oldukça fazladır.
Kayseri'nin Meşhur Yemekleri
Yağlama (şepit yağlaması): Görsel olarak adeta bir şöleni içinde barındıran yağlama, kavrulmuş kıymanın taze şepit üzerine yağlı biçimde serilmesiyle oluşan bir yemektir.
Harcın içerisinde kıyma tercihen soğan, domates, salça, sevdiğini baharatlar bulunur.
Şepitler üst üste kat kat dizilir art arda yağlanır, bıçakla ortadan kesilerek servis edilir el ile yenmesi önerilir.
Kayseri Mantısı: Mantının birçok çeşitli bulunurken Kayseri mantısı olarak anılan yemek özenle hamurun içine doldurulan kıymanın, su içinde haşlanarak pişirilmektedir, Mantı piştikten sonra üzerine salça yoğurt dökülerek sıcak bir şekilde yenir.
Mantı Diğer mantılara göre daha fazla sulu olarak hazırlanmaktadır. Su, salça ve yağ ile hazırlanan bir sosta pişirilebilir, Sulu ve susuz olarak yenilebilir.
Baharat olarak sumak ve reyhan konulması önemlidir. Yoğurt istenirse sarımsaklı veya sarımsaksız olarak yoğurt tercihi yapılır.
Cıvıklı: Develi Cıvıklı'sı olarak da bilinir, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet ediliyor. Kayseri'nin hamur işi lezzetlerinde önde gelen Develi Cıvıklı’sı ince hamur üzerine et, domates, soğan, sivri biber ve biraz tuz konularak hamurun üzerine serilir.
Taş fırında pişirilmesi önerilir, Kayseri'de birçok restoranda Develi Cıvıklı’sı yiyebilir kendinize ziyafet çekebilirsiniz.
Kayseri Katmeri: Kayseri yöresinin en sevilen hamur işi lezzetlerinden biridir. Diğer katmerlerden farkı yoğun koyulan tahindir. Sabah kahvaltılarında sık tüketilen hamur işi lezzetleri arasında yer alır. Katmer tarifi için Hamur gerekli malzemeler ile açılır arasına tahin sürülür, ardından pişirildikten sonra çıtır çıtır pişen katmerler ağızda dağılan yapısı ile kendine hayran bırakan lezzetler arasındadır.
Yağ Mantısı: Mantının her çeşidinin yapıldığı Kayseri'de en meşhur mantıklardan biri olan yağ mantısı, Kayseri mantısından farklı olarak mayalı hamur ile yapılır. Hamurun içine kıyma ve soğan ile birleşmiş harç koyulur, diğer mantıkların aksine yağda kızartıldıktan sonra üzerine salça ve yoğurt dökülerek afiyetle yenir.
Nevzine: Kayseri'de genellikle tatlı olarak hazırlanan Nevzine tatlısında Kayseri'de oldukça meşhurdur. Un, Pekmez, yoğurt ve ceviz ile hazırlanan oldukça doyurucu tatlılardandır. Akşam yemeklerinden sonra soğuk kıvamda tüketilir.
Aside: Kayseri’de meşhur olan bir diğer yöresel lezzet ise Aside tatlısıdır. Kayseri’de en sevilen evlerde en çok görülen tatlılardan biridir. Akşam yemekleri sonrasında sıcak olarak tüketilir. Un, şeker ve tereyağı ile yapılan kıvamı akışkan katıdır.