*

Tabi bu toplantılar ve ziyaretler sırasında iyi şeyler olmadı. Apar topar kurulan ve ne iş yaptıklarını bile insanların tam anlamıyla anlayamadığı ‘Akil İnsanlar Topluluğu’ Kayseri’den sert tepkiler aldı. 9 kişiden oluşan İç Anadolu Heyeti Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şubesinde adeta kovuldu. Bir Gazi’nin ‘’Benim kanım üzerinden pazarlık yapamazsınız’’ çıkışması ise olayları alevlendirdi. Akil İnsanlar kaçar adımlarla oradan ayrıldı. Hilton Otelde düzenlenen toplantıda yaşananlar ise ayrı bir durum. Kısa gerginliklerin olduğu toplantıda İstiklal Marşı okundu. O sırada Akil İnsanların yerinden kalkmaması tansiyonu daha da yükseltti. Daha sonra toplantı sona erdirildi.

*

‘Akil İnsanlar’ burayı başka illerle karıştırdı sanırım. Kayseri’de böyle konuları konuşurken daha dikkatli olmaları gerektiğini bilmiyorlar mı? Burası Diyarbakır veya Mardin değil Kayseri! Anadolu’nun ve milliyetçiliğin merkezi. Akil İnsanlar bunun farkında değil mi? Kayseri’ye gelen herkesin katıldığı toplantılarda söyleyeceklerine çok dikkat etmesi gerekir. Burası Kayseri!

*

Dünyanın en prestijli ödülleri sahiplerini buldu!

Amerika’nın Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik alanında verilen ödüller sahiplerine kavuştu. Özellikle fotoğraf dalında ödül alan eserler dikkat çekti. Fotoğrafların neredeyse tamamı Suriye’de yaşanan dramı özetliyordu. Suriye’de oğlunu kaybeden acılı bir baba, Suriyeli muhaliflerden birinin küçük çocuğunun silahı tutma çabası ve küçük bir çocuğun vuruluş anı bu fotoğraflardan bazıları. 

İşte 10 bin dolar değerindeki Pulitzer ödüllerini kazanan isimler; 

GAZETECİLİK

Kamu Hizmeti: Sun Sentinel gazetesi (Polislerin aşırı hız yaparak vatandaşların hayatlarını tehlikeye attığına dair haberleriyle). 

Araştırma haber: New York Times'tan David Barstow ve Alejandra Xanic von Bertrab (Wall-Mart'ta rüşvet haberleriyle)

Yerel gazetecilik: Star Tribune gazetesi (Çocuk bakıcılığında artan ölümler üzerinde yasa değiştiren takip haberleriyle)

Uluslararası gazetecilik: New York Times'dan David Barboza (Çin Hükümeti'nin üstü düzey yetkililerine ilişkin yolsuzluk ve gizli servet haberleriyle)

Yorum: Wall Street Journal'den Bret Stephens (Amerikan iç ve dış politikasıyla ilgili ufuk açan ve birçok kesimden övgü alan etkileyici köşe yazılarıyla)

Editoryal: Tampa Bay Times'dan Tim Nickens ve Daniel Ruth (Sudaki florür oranıyla ilgili soruşturma açtıran haberleriyle)

Flaş haber fotoğraf: AP'den 4 foto muhabirinin Suriye'de Esad zulmü yaşayanların durumunu belgelediği 20 fotoğraf karesiyle.

Flaş Habercilik: Denver Post gazetesi (Batman filmi gösteriminde sinemada katliam haberlerindeki hızlı aktarımlarıyla)

Aydınlatıcı haber: New York Times gazetesi (Teknoloji firmalarının çalışma sistemlerini mercek altına aldıkları haberlerle)

Ulusal gazetecilik: Inside Climate News internet sitesi (Petrol boru hatlarının çevre üzerindeki olumsuz etkilerine dair etkili haberleriyle)

Portre çalışması: New York Times'dan John Branch (Çığ felaketini multimedya imkanlarınıyla anlattığı elektronik haber dosyasıyla)

Eleştiri: Washington Post'tan Philip Kennicott (Sanat yazılarındaki üslupla okuyucularıyla derin ilişki kurmadaki başarısıyla)

Karikatür: Star Tribune'dan Steve Sack (Gazetede yayımlanan gündemi belirleyen haberlerle ilgili çizdiği bir dizi karikatürle)

Portre haber fotoğrafı: AFP Javier Manzano (Suriyeli muhalifler fotoğrafıyla)

EDEBİYAT

Kurgu: The Orphan Master's Son- Adam Johnson (Kuzey Kore'nin totaliter rejiminde geçen kurgu roman)

Tiyatro oyunu: Disgraced- Ayad Aktar (ABD yaşam tarzı ve göçmen uyumu konulu oyun)

Tarih: Embers of War- Frederic Logevall (Vietnam savaşı öncesi ve sırasında ABD cephesinde yaşananların belgelerle anlatıldığı eser)

Biyografi: The Black Count-Tom Reiss (Fransa'nın ilk siyahi generali olan Thomas. Alexander Dumas'ın sıra dışı yaşamı.)

Şiir: Stag's Leap- Sharon Olds (ABD'li şairin eşinden ayrılığı sonrası yazdığı aşk üzerine şiirler)

Kurgu dışı: Devil In Grove- Gilbert King (1949'da 4 siyahinin tecavüzle suçlanıp yargılanması ve sonunda aklandıkları davayı anlatan çalışma). 

MÜZİK

Müzik Ödülü: Caroline Shaw 'Partita for 8 Voices' albümü (Cappella tarzı müzik çalışması).