İç Anadolu Bölgesi, zengin mutfağıyla dikkat çekerken, kış aylarında tüketilen yemekler, yörenin kültürel farklılıklarını da ortaya koyuyor. Genellikle kış aylarında tüketilen ‘ara başı çorbası’ son zamanlarda sıkça tercih edilen lezzetlerin başında geliyor.
Özel hamuru ve tavuktan yapılan çorbası ile akşam yemeklerinde sofraları süsleyen ara başı çorbası, Kayseri ve Yozgat arasında tartışma konusu oldu. İki şehir de çorbanın kendi yörelerine ait olduğunu iddia ederken ara başı çorbası, lezzeti dışında yeni bir konuyla gündeme gelmiş oldu. Kayseri ile Yozgat’ın dışında çorbanın Konya, Karaman, Sivas, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar gibi İç Anadolu Bölgesi’ndeki birçok şehirde de meşhur olduğu biliniyor. Ara başı çorbası, yöreye göre de farklı tarif ve sunumlarla da yapılıyor.
Ara Başı Çorbası Kimin?
Kış aylarında nefis lezzeti ile tercih edilen yemeklerin başında gelen ara başı çorbasının hangi yöreye ait olduğu merak ediliyor. Kayserililer ve Yozgatlılar arasından çorba tartışması devam ediyor. Peki ara başı çorbası kimin? Ara başı çorbasının Kültür ve Turizm Bakanlığı ara aşı olarak da bilinen çorbanın Karaman’a tescil edildiği öğrenildi.
Kayseri Usulü Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Gereken Malzemeler
Bir tüm tavuk
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı kimyon
Bir çay kaşığı pul biber
Bir çay kaşığı yedi baharat
İki yemek kaşığı domates salçası
Bir tatlı kaşığı limon tuzu
2. 5 litre su
6 kaşık un
Hamuru için malzemeler
Bir tepeleme kase un
5 kase su
bir çay kaşığı tuz
Ara Başı Çorbası Nasıl Yapılır?
Yöreye göre farklı malzemelerden de yapılan ara başı çorbası, Kayseri usulü olarak böyle yapılıyor;
Tavuğu yıkanıp ardından düdüklü tencerede haşlanmasından sonra tavuğu bir tabağa konularak soğumaya bırakılır. Teflon tavada kavrulan un, istenilen renk alındıktan sonra suyla karıştırılır.
Ardından ocağa alınıp kaynayana kadar karıştırılır. Daha sonra tavuğun parçalanmasının ardından baharat, salça ve yağ katılır.
Ara Başı Hamuru Nasıl Hazırlanır?
3 kase suyu tencerede kaynatılır. İki kase su ile un yavaş yavaş karıştırılarak kaynayana kadar karıştırılır. Ardından kaynayan karışım, ıslatılmış tepsiye dökülerek donmaya bırakılır.