Bildiğimiz gibi Kayseri'de 7 ayrı noktada hobi bahçesi var.

Kimileri yakın bir zamanda faaliyete geçmiş kimileri daha uzak bir tarihte.

Hobi bahçesi sakinleri ile belediye arasındaki tartışma henüz bitmiş değil.

Görüştüğümüz bahçe sakinleri bahçelere büyük yatırım yaptıklarını para harcadıklarını ve bu devir teslimde masraflarını ve paralarını alamayacaklarından dolayı endişe içinde olduklarını ifade ediyorlar. 

Bunun yanında milli servetin yok olacağını ve büyük bir çevre kirliliği oluşacağını ifade ediyorlar. 

Bahçeyi devralanlar ise belediyenin bahçeyi teslim ettiği gibi kendilerini teslim edilmesini istiyorlar.
Kimileri anlaşma yoluna giderek maliyetin bir kısmını karşılıyor kimileri despotik bir zihniyetle kardeşim Ben para mara vermem neyin varsa al git diyerek işi daha da kızıştırma noktasına götürmektedirler..

Aslında sorun belediyenin hobi bahçelerine eklemeler yapılmasına müsaade etmesiyle başlamıştır.

 İlk başta eklemelere müsaade etmemiş olsaydı bugün bu sorun bu noktaya gelmeyecekti.

Ancak belediye bir şekilde bahçelere yapılan eklemelere müsaade edilince herkes istediği gibi inşaat yapmaya başladı.
Yaşanan hadiselere baktığımızda belediyenin bu konuda tecrübesiz olduğu anlaşılıyor. 

Elbette gerek komşuluk ilişkilerinin çok güzel olması gerek yaz aylarında ki sıcaktan bunalan insanların burayı bir kaçış güzergahı olarak görmesi gerek marketlerdeki hormonlu gıdalardan bıkan insanların doğal gıdaya yönelme sevdaları nedeniyle bahçe sakinleri burayı terk etmek istemiyorlar. 

Ancak belediye de artık yeter oturdunuz buranın mülkiyeti sizin değil diyerek bunları kapı dışarı etmeye çalışıyor.

Belediye kendi yapmış olduğu hatayı telafi etmek yerine despotik bir zihniyetle olayın üzerine gitmeye çalışıyor.

Elbette ki şartları uyduğu halde henüz bir bahçesi olmayan hobi bahçesi bekleyenlerin durumu göz önünde alındığında ilk etapta belediye haklı gibi gözüküyor.

Ancak belediye ihtiyaca binaen yeni hobi bahçeleri yapmadığı için bu sorun meydana gelmektedir.
Avrupa ülkelerinde veya diğer şehirlerde insanlar hobi bahçesi aidatını ödediği müddetçe hiç kimse onu bahçeden çıkarmamaktadır.

Bir bahçe sakinini ücretini ödediği müddetçe bahçeden çıkarmak bir despotik bir zihniyeti üründür. Madem ki buralar emeklileri rehabilite ediyor mademki burada güzel konuşuruz ilişkileri kuruluyor mademki insanlar doğal beslenme yoluna gidiyor neden belediye buralara yeteri sayıda o bahçesi yapıp da bu mutluluğu toplumun diğer katmanlarına yaymayı bir türlü akıl edemiyor.

Bugün geldiğimiz noktada hobi bahçesi sakinleri belediyeden bu mağduriyetlerini giderilmesini talep etmektedirler ve zaman zaman belediyenin önünde toplantılar ve mitingler yapmaktadırlar.

En son aldığımız duyumlara göre Cumhurbaşkanı'nın geldiği gün hobiciler büyük bir eyleme hazırlanıyorlar ve gösteri için kıyafet dahi yaptırmışlar. 

Cumhurbaşkanı'na kendilerini göstererek bu haksızlığın gidermesini talep edeceklerdir.

Bizim Kayseri Belediyesi'ne acizane tavsiyemiz bu sorunun anlaşma ile ve suhuletle çözülmesidir yani ne yeni kuradan çıkanları mağdur edecek ne de eskileri mağdur edecek bir formül yerine her iki tarafı da memnun edecek orta bir formül üzerinde durulmasıdır..

Kayseri Belediyesi gibi büyük bir belediyeye bu durum yakışmamaktadır.

Ortada bir sorun olduğu muhakkak belediye bu sorunu kavgayla despotik bir zihniyetle çözmek yerine uzlaşma ile çözebilirdi.

 Yani hobi bahçesinin devamını isteyen bir avuç insana yetecek kadar ilave hobi bahçesi yapılabilir ve kurada çıkan insanları buralara yönlendirilerek bir müddet daha devamı sağlanabilir

Ancak belediye bu yola gitmemiş ve zabıta tehdidiyle yakarım yıkarım anlayışıyla bahçeleri boşaltmak istemektedir.

Gerçekten bahçelerde son iki aydır büyük dramlar yaşanmaktadır.

İnsanlar sinirinden ve öfkeyle bahçeleri yerle bir etmiş ateşe vermiş ve inşaat enkazlarını moloz halinde  bırakarak gitmişlerdir.

Örneğin 200.000 lira ya mal edilemeyecek bir bahçe için kuradan gelen arkadaş 5000 lira teklif etmiş karşıdaki insan da aptal değil ya bunu kendine  ve kişiliğine bir saldırı olarak kabul ettiği için "ben ne o beş bin lirayı alırım ne de burayı sana yar ederim"

Düşüncesiyle bütün inşaat alanını yakıp yıkmaktadırlar.

Beni en çok üzen anlaşma olmadığı için bahçe sakinlerinin üzüm asmalarını böğürtlen asmalarını kökünden kesmeleridir. 

 Bu yıkıntılar belediyenin itibarını vururmuş bir darbedir.

Gerçekten de bunlar nahoş görüntülerdir keşke iş bu noktaya gelmemiş olsaydı bu durum cumhurbaşkanının dikkatine sunulduğunda Nasıl tepki verecek bilmiyoruz ama Kayseri gibi büyük bir büyükşehir belediyesine bu olayların yakışmadığını ve belediyenin daha profesyonelce daha soğukkanlılıkla olaya yaklaşması gerektiğini tavsiye ediyoruz.