*

Düşünülen ile yapılan arsındaki bariz çelişkiyi başkalarını alet kılarak telafi etme sanısının bir tek tanımı vardır: Şahsiyetsizlik! (Ali Yaşar Sarıbay)

*

İktidar kibir üretir. Kudretin en tabii sonucudur kibir. Niçin? Çünkü süreklilik ve kalıcılık vehmine yol açar. Şeytan bile Âdem’e 'ebedilik ağacını' (şeceretu'l-huld) vaat etmedi mi? Yani kalıcılığın hazzını. Oysa iktidar, iddia sahibi olanların kârı. İrfansa terk-i dava edenlerin, yani iddialarından vazgeçenlerin. Bu nedenle ebedilik ağacının yemişlerine talip olanlar irfan vadilerinde gezinemezler. Kutsal vadiye ayak basacak olanların Musa gibi önce nalınlarını çıkarmaları gerekir. (Dücane Cündioğlu)

*

Ölümsüzlük ile ahlaksızlık arasında çok yakın bir ittifak vardır. (Terry Eagleton)

*

(G)eleneksellik ile modernlik arasındaki esaslı kırılmanın, "mahremiyet" ile "aleniyet" arasında yaptığı ilişkisizlendirme olduğunu düşünüyorum. 

 

Bugün kamusal hayatlar; içindeki biricik deneyimin kültürelleşmek olduğu ve tüketime odaklı bir yeni yapılanma arz ediyor. Alenîyet artık, Bauman'ın da vurguladığı üzere; bir önceki evrenin özel hayatlarını da berhava eden; herkesin herkesi gördüğü, ya da kimin kimi gördüğünün belli olmadığı –sinopticon- mutlak bir yapılanmadır. Üstelik artık bir zorunluluk değil, başat insanlık tutkularından birisidir. Buradaki entelektüel mârifet ise; alenîyeti abartmak değil; onu yeniden mahremîyetle buluşturacak bağları kurabilmektir. (Süleyman Seyfi Öğün)

*

İstediğimiz halde pek çok şeyi yapmıyoruz, yapamıyoruz; çünkü İslamî irademiz, modern/seküler gerçeklik tarafından kırılmıştır. Bir diğer yanda paranın, tüketim hazlarının ve iktidarın büyüsü hepimizi çürümenin ve kokuşmanın eşiğine getirmiştir. (Atasoy Müftüoğlu)

*

Ahlaksızlığın hiç kimseye toplumsal bir maliyet getirmediği bir yerde, insanların ek maliyetleri göze alarak ahlaklı olmasını bekliyoruz.

 

Bir şeyin çok izlenir, çok okunur, çok talep edilir olması onu otomatikman meşrulaştırıyor, buna yanlışı aklamak denir. (Gökhan Özcan)

*

Bence kitap okumak, âşık olmaktan veya seyahat etmekten aşağı kalan bir deneyim değildir. (Jorge Luis Borges)

*

Demokrasinin birinci düşmanı, çoğulu tekile indirgeyen ve böylece ölçüsüzlüğün önünü açan basitleştirmedir. (TzvetanTodorov)

 

*

Az bilmek için çok okumak gereklidir. (Montesquieu)

*

Siyaset toplumu değiştirmek için değil, kendini gerçekleştirmek için verilen bir mücadele haline gelerek yozlaşıyor. (Christopher Lasch)

*

Modern mimarinin kent refleksinin ürünü olan binalar “insana mahsus değerleri” yansıtmayan görünümler olarak tezahür etmektedir. İhtiyaç olmadığı halde ihtiyaçları kışkırtarak üretilen modern konutların, kent mekânındaki mülkiyet haklarını minimalize ederek hak gasbına neden olduğu ve insanlar arasında savurganlığı arttırdığını düşünmekteyiz. (Lütfi Bergen)

*

Şahane mazlumların yüceltilmesi, sonuçta onları mazlumlaştıran şahane sistemin yüceltilmesinden başka bir şey değildir. (Adorno)

*

"Vatanın zevkı mülâkât-ı ehibbâ iledir."

Ne muhabbet kodu devran, ne dil-i şâdımızı.

(Memduh Cumhur)