Harbiden bayramların eski tadı yok değil mi? Bunu dediğimde algılanan bir- iki bayramdır muhtemelen, o da inanan kimselerdensek, Ramazan ve Kurban, Müslüman isek. Ya da Hıristiyan isek, Noel, Paskalya, Beyaz Pazar, ya da Yahudi isek, Hanuki, Pesah’tır diye düşünüyorum. Evet, Türkiye’de yaşıyoruz ve yoğun bir İslam inancı mevcut. Manevi değerler arasında bir toplumu, toplum yapan diğer bazı değerler ne olacak peki? Toplumsal değerler, toplumun ne denli meziyete sahip olduğunu gösterir. Mesela “Dil Bayramı” gibi. Çoğumuz unuttuk değil mi?
****
1932’deki ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edildi edilmesine, gel gör ki yıl 2017, zamanın aşındırma gücü adına 26 Eylül’ü hatırlayanı bulmak güç. Kutlamaları geçtim. Hatırlayan arıyorum. Gören söylesin…
“Eline, diline, beline, sahip ol” atasözünden geriye pek de bir şey kalmadı diye düşünüyorum. El mevzusunda, kimin eli kimin cebinde belli değil, elden geçtim. Bel kavramına girmeyeyim, çıkmak nedir bilmem. Dil kavramına ise hak getire, durumlar çıkmaz sokak…
****
İlkokulda bizi okuma yönünden gayretlendiren öğretmenlerimiz, dil bayramlara önem verirdi. Hazırlıklar yapar, Süslerdik sınıflarımızı, küçük bir tören yapardık. Konuşur, metinler okurduk günün anlam ve önemine dair. Şimdi ne rastladım, ne de haber bültenlerinde yer verildiğini gördüm. Belki de kaçırdım(!)
****
Meziyeti, toplumu var eden şey, toplumun düşüncesini aktarması değil midir? Düşüncesini, fikrini nasıl beyan edebilir insan? Dil yoluyla, yazarak, konuşarak, aktararak, anlatarak...
Ancak bu normlar bizi var edebilir, mevcut pozisyonumuzu denge de tutar ve ilelebet payidar kılar.
****
Dile önem verilmelidir. Tek cümle ile ifade etmek gerekirse,
Ata’nın sözüne itimat etmekte fayda var, kanaatindeyim.
“Türk milletinin dili Türkçedir. Türk Dili dünyada en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk Dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sonsuz felaketler içinde ahlakını, göreneklerini, anılarını, çıkarlarını kısacası; bugün kendisini millet yapan her niteliğinin, dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk Dili, Türk ulusunun yüreğidir, beynidir.”