Önümüzdeki ilk genel seçimler muhtemelen mayıs 2028 tarihinde gerçekleşecek. Yaklaşık dört yıl var. Bu arada muhalefet özellikle ekonomik krizi öne sürerek sık sık erken seçimi dillendirecek.
Erken seçim siyasi tarihimizde sıkça gördüğümüz bir şeydi. Ak Parti’nin iktidarı döneminde unuttuk. Ekonominin kısmen stabil devam ettiği yıllar boyunca da adı bile anılmadı.
Ama artık muhalefet hemen her fırsatta erken seçim diyor. Olur mu olmaz mı bilemiyorum. Ancak kısa vadede görünmüyor. Dolayısıyla büyük ihtimal 2028’e kadar bu hükümet devam edecek.
Bu girişi 2028 tarihine dikkat çekmek için yaptım. Geçtiğimiz gün Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu şehrimizdeydi. Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş, TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Sayın Hulusi Akar, Kayseri milletvekilleri Murat Cahit Cıngı, S.Bayar Özsoy, Şaban Çopuroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri Uraloğlu’na eşlik ettiler.
Uraloğlu, Kayseri ziyareti sırasında Kayseri’yi Ankara ve İstanbul’a bağlayacak hızlı trenle ilgili açıklamalar yaptı. Projede gelinen son durumu görmek için şantiyeleri incelemek üzzere yolculuğa çıktığını söyledi. Bakanın yaptığı açıklamada Kayseri’nin durumu ortada aslında. Ankara Sivas güzergahına Kayseri entegre edilecekmiş.
Yani Kayseri’nin ihtiyacına, beklentilerine rağmen şehirden geçmeyen hızlı tren hattına hariçten bir eklemeyle bağlanacak. Lütfen, sus payı kabilinden. Neden böyle söylüyorum. Çünkü Kayseri tepki göstermeseydi belki entegre bile edilmeyecekti. O kadar rica minnetle ancak entegre olabileceğiz. Peki ne zaman. Bakanın açıklamasına göre 2028 yılının ilk yarısında. Yani tam genel seçim zamanı.
Şimdi buradan ne anlayalım. Şimdiden seçime yönelik bir yatırım mı yapılıyor. Tam seçim zamanı oy devşirmek için bir açılış töreni, sonra gelsin oylar. Böyle bir hesap mı söz konusu.
Bu soruyu kaçınılmaz olarak soruyorum. Çünkü zamanlama gerçekten çok manidar. Daha önümüzde dört yıl var. Kim öle kim kala demişler. Neler olup bittiğini göreceğiz.
Şunu da söylemem lazım. Ak Parti’nin yirmi yılı aşan iktidarı boyunca en baştan beri Kayseri bu partiyi ve hükümetlerini sonuna kadar destekledi. Partinin kuruluşundan itibaren önemli bir konumda yer aldı. Ama hükümet Kayseri’nin hangi ihtiyaçlarını öncelikli olarak gözetti? Kayseri şehir olarak hakkına düşen payı alabildi mi?
Bunu neden sordum. Çok önemsediği hızlı trene bile yirmi beş yılda ulaşamayan bir şehirde yaşadığımızı düşündüm. Onun için sordum.