Soruşturma raporunda, Alper Medikal firması yetkilisi Emre Koçyiğit tarafından Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne verilen 29.05.2013 tarihli dilekçede belirtilen, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Dr. Oğuz Temizyürek'in R. Ö. isimli bir hasta için Hastane Satınalma Birimi'nce yapılan fixatör alımında en ucuz teklifi kendi firmalarının vermesine rağmen Promed Medikal Firması'nın yönlendirmesi ile malzemelerinin kullanılmadığı ve Promed firmasının kullandırdığı fixatörün tamamının karbon olmasının mümkün olmadığı, Dr. Temizyürek'in kurum çıkarlarını değil, Promed firmasının çıkarlarını koruduğu yönündeki iddialar yer aldı.

Ayrıca yapılan şikayet üzerine iki firmaya ait fixatör numunelerinin Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilerek, Analiz Labaratuvarları'nda gerekli analiz yapılması istendi. Gelen Analiz Raporu'nda Alper Medikal'e ait fixatörün grafit çubuk kısmının ortalama yüzde 81,46 karbon orana sahip olduğu, sabitleyici eleman titanyum esaslı metal malzemeden yapılmış olduğu, Promed Medikal'e ait fixatörün ise grafit çubuk kısmının ortalama %80 karbon oranına sahip olduğu, sabitleyici elemanının polimer esaslı malzeme türlerinden olan naylon 6 veya diğer ismi ile poli amid 6 malzemeden yapılmış olduğunun tespit edildiği ortaya çıktı.

Erciyes Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nün 26.07.2013 tarihli Bilirkişi Raporu'nda dikkat alındığında hem Promed Medikal firmasının hem de Alper Medikal firmasının fixatörlerinin sadece rot kısımlarının karbon, tutucu kısımlarının farklı bir malzemeden yapılmış olduğu ve her iki fiixatörün de bu açıdan birbirine herhangi bir üstünlüğünün olmadığı, Promed Medikal firmasının kendi fixatörlerinin hem rot hem de tutucu aksamının karbon olduğuna dair iddialarının doğru olmadığı, bu iddiayı haksız rekabet oluşturmak için dile getirdikleri, Prmed Meikal'in fixatörünün, üretici firması olan Anatomi Firması'nın Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sunmuş olduğu bila tarihli yazıdaki Promed Medikal firmasının satmış oldukları fixatörlerin hem rot kısmının hem de tutucu aksamının karbondan imal edildiğine dair beyanların doğru olmadığı anlaşıldı.

Dr. Oğuz Temizyürek'in bu fiili ile DMK'nın 125. maddesinin B/a bendinde düzenlenen disiplin suçunu işlediği, konunun Türk Ceza Kanunu açısından değerlendirilmesi için müşteki firmanın şikayet dilekçesi ve tüm soruşturma dosyasının bir nüshasının Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal ettirilmesi uygun olacağı ortaya çıktı.

Mali yönden kamu zararlarının tahsiline ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmiliğin 5. maddesinin 2. fıkrası gereğince, Dr. Temizyürek'in kusurlu fiili ile fazladan ödeme yapılmasına neden olduğu kamu zararının 2013'ten itibaren hesaplanacak yasal faizle birlikte sorumlu sıfatı bulunan Temizyürek ve Promed Medikal'den tahsile edilmesine karar verildi.

İdari yönden de kararlar alınırken, adli yönden Cumhuriyet Başsavcılığı'na dosyanın bir eki gönderildi.

Ayrıca konu Genel Sekreterlik Makamı'na, Mali Hizmetler Başkanlığı'na, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verildi.

Bu skandal olaydan dolayı hastanede görevli Dr. Oğuz Temizyürek'e disiplin cezası verilirken, Promed ve Kavgrup sahibi Eyük Kavuk'a ise 3 yıl hapis cezası verildi. Bu cezaya rağmen o firmanın halen Araştırma Hastanesi'ndeki ihalelerin verilmesi ve doktorun halen görevde olması kafalarda soru işareti yarattı.

Devamı yarın...