Seda ve Saadet Özen twitter hesaplarından harika görseller eşliğinde, son derece orijinal bilgiler ve belgeler paylaşıyor takipçileriyle. Saadet Hanım ortaya çıkardığı emsalsiz tarihi görüntüler, eski filmlerde dikkate değer parçalar başta olmak üzere, daha çok hareketli görüntülerle tarihin zihnimizde yerli yerine oturmasını sağlıyor. Seda hanım ise yine gayet güzel fotoğraflar eşliğinde şehir ve mimari üzerini harika şeyler öğretiyor.
Saadet Özen’in linkini verdiğim görüntüsü ne demek istediğime bir örnek sadece, 28 Şubat 2018 tarihli bu paylaşımda; “Şu an geçtiğim yerler 1925’te böyleymiş. Fox haber filmleri için yapılan çekimlerden, kurgulanmamış görüntüler.” Diyerek harika Boğaz manzaraları izletiyor.
https://twitter.com/zen_saadet/status/968841192204095489
Seda Özen biri eski diğeri yeni iki fotoğraf eşliğinde, İzmir’den bir konağı anlatırken, 3 Mart 2018’deki paylaşımında şöyle diyor: “19. Yüzyıl ve 21. yy da Bornova Maltass - Steinbuchell köşkü... Wood Ailesi tarafından verilen bir balo. Misafir Habsburg hanedanı” (Fotoğraflar için: https://twitter.com/Seda_Ozen/status/969860312391475200 )
“Artık iyi olanların değil, İyi oynayanların dünyası burası. (Shakespeare)” Hüseyin Yavaş Hocamız Facebook’taki hesabından paylaşmış. Genellikle başkalarına ait söz ve yorumları, her gün onlarca olmak üzere bolca, ama özenle paylaşıyor. Favorilerimden.
Handan İnci Hocamız 16 Şubat 2018 tarihli paylaşımında, Kemal Tahir’in vefat yıldönümü münasebetiyle, “Kemal Tahir vefat ettiğinde Aziz Nesin "Fırtına Dindi" demişti ama esintisi edebiyatın üzerinden hiç eksilmedi.” Yorumu ile birlikte Aziz Nesin’in gözyaşlarına hâkim olamadığı için tamamını okuyamadığı yazının, yayınlanmış halini veriyor. Edebiyata merakı olanlar için harika bir hesap.
"Kendime zaman ayıramıyorum" diyen, aslında kendinden kaçıyordur. Kendinden kaçansa, hayattan kaçıyordur. Hayatın yaşandığı kadar olduğunu unutarak...” Ali Yaşar Sarıbay, 1983 yılında öğrencisi olduğum zamandan bu güne, derste, kitaplarıyla, yazılarıyla ve sosyal medya hesabıyla 35 yıldır bir şeyler öğretiyor. Siyaset bilimi ve sosyolojiye merakı olanların yorulmadan izleyecekleri bir hesap.
Besim F. Dellaloğlu Hocamın hesabı muhteşem, her paylaşımı zihninizde apayrı ufuklar açan tüy gibi hafif, kurşun gibi iz bırakıcı cümleler: “Ethos ile yoğrulmamış hiçbir malumat bilgiye dönüşemez. Bazı toplumlarda malumatfuruş bolluğuna rağmen bilgi üretilmemesinin nedeni budur.” Sözü ne demek istediğimi anlatmaya kâfidir.
Tanpınar Merkezi harika işler yapan bir merkezin resmi hesabı, Handan İnci Hocamızın başkanlığında her hafta muazzam söyleşiler yapılıyor. Hem merkezin duyurularını, hem de yapılan sunumlar sonrası özet yazı ve görüntüleri izlemeye değer. Örnek paylaşım 24 Şubat tarihli: “Tanpınar Konferansları 4: Oğuz Demiralp “Tanpınar: Hepimiz İçin”
Mehmet Akif Okur ise uluslararası ilişkileri takip etmek için güvenilir bir hesap.
Ahmet K. Han’da aynı şekilde dış politika alanında yorum ve haberleri ile takibe değer bir hesap.
Mahfi Eğilmez, ekonomiye dair bilgi ve yorumlarıyla vazgeçilmezlerden: “28 Şubat 2018 tarihli paylaşımı: Ocak ayında İhracat % 10,7, ithalat % 38,0 dış ticaret açığı % 108,8 arttı. Ocak ayında turist sayısı geçen yılın Ocak ayına göre % 38,5 arttı. En çok İranlı turist geldi.”
Birkaç gündür Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi hususunda yazdıklarına bakmanız bir daha bırakmamanız için yeter.
Yetmiş civarı hesabı takip ediyorum twitterden, atmışı önerebileceğim “faydalı”, “anlamlı” hesaplar. İlk aklıma gelenler de sıraladıklarım.
Sorunu biz çözeceğiz. Hem kendi başımıza hem beraber.