Birinci Etapda Kırşehir, Çorum Bor ve Yozgat(Sorgun) Şeker fabrikaları için şartname alıp teklif verme süresi 26 Şubat 2018 tarihinde başlayıp 3 Nisan Salı günü sona eriyordu. Bu tarihe kadar belirtilen fabrikalara talip olan firmalar ihale şartnamesini alıp hazırlayacakları teklifleri verirken her fabrika için belirlenmiş olan geçici teminatlarını da yatıracaklardı.
Verilmiş olan teklif dosyaları incelendikten sonra da 6 Nisan Cuma günü önce Bor Şeker fabrikası için teklif veren altı firmanın kapalı zarf içinde teklifleri alındı. Bu firmalar; Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüzünler Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda İnşaat Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Erser Grup Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Sterk Plast. Ltd. Ortak Girişim Grubu, ve Bergiz İnşaat AŞ.
Üç elemeli tur sonrasında yapılan açık artırma sonunda en yüksek teklifi Çay ve Cips üretim sektörünün güçlü firması Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, vermiş olduğu 336 Milyon Lira teklif ile Bor Şeker Fabrikası ihalesini kazanmış oldu
Aynı gün Kırşehir Şeker Fabrikası ihalesine teklif veren firmaların kapalı zarf içinde elemesiz teklifleri alındı. Bu ihaleye katılan firmalar; Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Fernas İnşaat AŞ, Çağlayanlar Enerji ve Gübre Sanayi Ticaret Ltd. Şti, Yılmaz Çağlayan Oğulları Un Sanayi ve Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Eksim Yatırım Holding AŞ ve Bergiz İnşaat AŞ
İhaleye katılan firmalar arasında fiyat artırım elemeleri sonunda Kayserili işadamı İsmail Doğan’ın şirketi olan Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi en yüksek teklifi vererek 330 milyon lira ile Kırşehir Şeker Fabrikası İhalesini kazanmış oldu..
Cuma günü ihalesi yapılan Bor ve Kırşehir Şeker Fabrikalarının ihalesinden sonra iki şeker fabrikasının ihalesi daha tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılan oturumda ilk olarak Çorum Şeker Fabrikası'nın ihalesi gerçekleştirildi. Bu ihaleye teklif veren firmalar; Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, MBM Enerji A.Ş, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fab. A.Ş., Fernas İnşaat A.Ş., Safi Katı Yakıt Sanayi Ticaret A.Ş., Ekmekçioğulları Metal A.Ş, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ,
Bu firmalar içinde Çorum Şeker Fabrikası için düzenlenen ihalede en yüksek teklifi 528 milyon TL bedelle Safi Katı Yakıt şirketi verdi. Şirket daha önce de Derince Limanı özelleştirme ihalesini kazanmıştı.
Yozgat Şeker Fabrikasının ihalesi ise ikinci oturumda gerçekleştirildi. Yozgat fabrikası için teklif veren şirketler; Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Erser Grup Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Bergiz İnşaat AŞ ve MBM Enerji oldu.
Bu ihalede son artırım Doğuş Gıda ve Erser Gıda arasında oldu. Firmalar arasında en yüksek teklifi 275 milyon TL ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi. Ve Yozgat Şeker Fabrikasının ihalesini kazanmış oldu.
İkinci etapta ihaleye girecek olan Erzincan ve Kastamonu Şeker Fabrikalarının teklif verme süreleri ise yeterli teklif gelmediği için 18 Nisan Çarşamba gününe kadar uzatıldı. Teklif verme süreleri tamamlanan Erzurum Ilgın ve Turhal şeker Fabrikalarının ihaleleri ise 16 Nisan Pazartesi günü yapıldı.
Erzurum şeker fabrikası ihalesine sadece iki firma katıldı. İhalede Doğuş Gıda ve MBM Enerji teklif vermiş iken, ihale masasında sadece MBM Enerji yer aldı. Doğuş Gıda ihaleye gelmedi, ancak teklifini gönderdi. İhale 211 milyon lirayla başladı. MBM Enerji Enerji bu rakamı duyunca ihaleden çekildiğini açıkladı. Doğuş da masada olmadığı için ihale teklifsiz sona erdi.
1934 Yılında üretime başlamış olan Turhal şeker fabrikası ihalesine, Bilgi Gıda, Kayseri Şeker, Albayrak Turizm, Doğuş Gıda ve Mutlucan Tuz teklif verdiler. İhaleyi 569 milyon lirayla en yüksek teklifi veren Kayseri Şeker kazandı. İşlenen pancarının beş yıl ortalaması 7382 Ton/Gün olan Turhal Şeker Fabrikası, ihaleye çıkan 14 Şeker fabrikası içinde gerek günlük pancar işleme kapasitesiyle, gerekse şeker pancarı ekiminin yapılmakta olduğu tarım alanlarıyla önde gelen fabrikalardan biridir.
16 Nisan Pazartesi günü yapılan son ihale ise Ilgın Şeker Fabrikası ihalesi oldu. Ilgın Şeker Fabrikası için teklif veren firmalar; Mutlucan Tuz-MBM Enerji Ortak Girişim Grubu, Bergiz İnşaat, Alteks Tekstil, Doğuş Yiyecek Gıda, Albayrak Turizm, Erser Tarım-Sterk Plastik OGG, Safi Katı Yakıt, Özbey Holding, Kayseri Şeker ve İşkur Tekstil. Oldu.
Ilgın Şeker Fabrikası elemeli turu 350 milyon lira ile başladı. Elemeli turların sonunda Alteks tekstil, vermiş olduğu 637 milyon Lira teklif ile Ilgın Şeker fabrikasının sahibi oldu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca altı şeker fabrikasının ihalesinin yapılması sonrasında Teklif verme süresi 18 Nisanda dolacak olan üçüncü etap şeker fabrikaları Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan, Muş Şeker fabrikaları ile talep verme süresi bu tarihe uzatılan Erzinca, Kastamonu Şeker Fabrikaları ile tekrar ihale teklifine açılan Erzurum Şeker Fabrikaları ihalelerinin de 18 Nisan sonrasındaki günlerde yapılması beklenmektedir.
Ali Şükrü TUNÇEL
Ziraat Yüksek Mühendis
Kayseri Şeker Fab.A.Ş.
Emekli genel Müdür Yardımcısı